Vláda schválila zrušení třicetikorunových zdravotnických poplatků

02.07.2014 10:23

Vláda dnes schválila zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. ČTK to řekl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Ministerstvo podle dřívějších vyjádření plánuje, že výpadek příjmů z poplatků kompenzuje ambulancím a lékárnám z navýšených odvodů státu.

Vláda schválila zrušení třicetikorunových zdravotnických poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle Štolla kabinet předřadil projednání regulačních poplatků ostatnímu programu, protože premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má od 12:00 další pracovní povinnosti a chtěl být osobně u schvalování tohoto bodu.

Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, mimo platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Za zrušení poplatku dostanou kompenzace i ambulance a lékárny

„Zdravotní péče by měla být pro pacienty od ledna příštího roku dostupná už bez finančních bariér. Po zrušení nemocničních poplatků budou zrušeny také poplatky v ambulancích a lékárnách," řekl minulý týden ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Výpadek z výběru regulačních poplatků by měly pokrýt navýšené odvody státu. Letos ve druhém pololetí to je navíc 2,1 miliardy korun, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí to bude navíc 4,2 miliardy, vedle nemocnic tak mohou dostat kompenzaci ambulance a část lékáren.

Němeček dnes předkládá kabinetu také novelu zákona o léčivech, kterou chce umožnit lékařům psát papírové i elektronické recepty i po 1. lednu 2015, kdy už měly být jen elektronické. Z účtu lékového ústavu hodlá ministr zákonem převést do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Podle dostupných informací tyto body zatím projednány nebyly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…