ČT chystá výroční velkofilm o Husovi. Za třícet milionů ho představí bývalý předseda KSČM

13.06.2014 19:49

Režisér a bývalý federální poslanec a předseda KSČM Jiří Svoboda chystá film o Janu Husovi. V rozhovoru pro ČT prozradil, jak tuto významnou osobnost českých dějin a teologie pojal, když sám má ke křesťanství odtažitý vztah.

ČT chystá výroční velkofilm o Husovi. Za třícet milionů ho představí bývalý předseda KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

„Snažil jsem se, aby všechno, co se ve filmu objeví, bylo autentické a aby to nebylo v rozporu s historickými fakty. Film má realistické základy a to, co jsme si vymysleli, dává v kontextu příběhu logiku a nelze dokázat, že se to tak nemohlo stát. Vždyť už je to stará látka a zdaleka ne vše se dochovalo,“ uvedl režisér.

Víra není otázkou vůle

Pojetí Husovy osobnosti a některých dalších postav, například římského císaře Zikmunda, bude prý odlišné od toho, s čím v 50. letech přišel Otakar Vávra. „Otakar Vávra Husa pojal hlavně jako regionálního sociálního buřiče. On byl ale postavou evropského formátu, byl teolog, nápravce církevních mravů. Chtěl, aby církev šla příkladem. Nechtěl církev zbořit, nechtěl zakládat jinou,“ upozorňuje Svoboda.

Film, který má do kin přijít příští rok, kdy si budeme připomínat šestisetleté výročí Husovy smrti, vyjde na více než 30 milionů korun. „Já se Jana Husa jako hluboce věřícího člověka odvolávajícího se ke Kristu jako nejvyššímu soudci snažím pochopit. Sám jsem ale k víře nedospěl. To podle mě není otázka vůle,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…