Čachry s krabicí, svědkyně, Dienstbier. Shrnutí podivností kolem kauzy Davida Ratha

27.07.2015 10:21

Od zatčení exhejtmana Davida Ratha (ČSSD) uplynuly letos v květnu tři roky, nejprve trávil řadu měsíců ve vazbě, nyní jej čeká 8,5leté vězení. Rozsudek padl teprve minulý týden, a jak konstatuje server SvobodnéFórum.cz, kolem celého procesu je řada otazníků.

Čachry s krabicí, svědkyně, Dienstbier. Shrnutí podivností kolem kauzy Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

„Tehdejšího hejtmana a poslance a před tím ministra zdravotnictví chytili s corpus delicti přímo v ruce, následné úniky z odposlechů zaznamenaly dnes již oblíbené výroky typu ‚jsme v prdeli…‘, případně glumovské švitoření o ‚žlutých, kulaťoučkých penízcích‘. Nebezpečnost hostovické mafie pak měla být dokonce korunována údajným nálezem samopalu. Neprůstřelnost policejních argumentů se zdála potvrzovat i sedmnáct měsíců trvající vazba stejně tak jako usvědčující výpovědi později spolupracující obviněné, majitelky stavební firmy Ivany Salačové,“ píše server s tím, že to vypadalo, že není co řešit, vše že je jasné. S odstupem tří let pochyby o vyfutrovanosti celé akce ale spíš vzrůstaly, dodává.

Nejvíce se spekuluje o krabici od vína, kde bylo sedm milionů korun. Krabici odnášel Rath z domu Kottových a mělo jít o část úplatku. „Tašku, v níž měla být podle Ratha krabice s láhvemi červeného vína, odnesla policie na rovných patnáct minut do policejního auta a údajně krabici otevřela před nezávislým svědkem. Spis ale neobsahuje žádné svědectví a výpověď této osoby,“ konstatuje autor článku, spolupracovník serveru Česká justice Dušan Šrámek. V jeho textu je znatelných několik otazníků, například proč krabici policisté odnesli do auta, proč nesedí údaje o zabavené částce, proč nefungovaly policejní kamery, proč chybějí odposlechy.

Původní text ZDE.

„Jak šetření Ministerstva financí, tak audit, který si zadalo současné vedení Středočeského kraje, nezjistily žádnou škodu, ani jiné nesrovnalosti spojené s Rathovým působením v čele kraje. Proti předražené zakázce na opravu buštěhradského zámku hovoří například tři znalecké posudky. Ostatně i výše údajných úplatků překračuje zisk, který z jednotlivých akcí měly mít zainteresované firmy, což příliš logicky nevyznívá. Jednoznačná odpověď na dvě zásadní otázky, zda Rath věděl, co si s sebou odnáší, a jestli nalezené peníze pocházejí skutečně z úplatků, tedy nakonec nepadla,“ konstatuje Šrámek.

„David Rath byl před svým zatčením šedou eminencí současného premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a měl být i jakousi kasírtaškou pro nadcházející prezidentskou kampaň Jiřího Dienstbiera. Celou dobu během vyšetřování i před soudem naznačoval, že peníze, o nichž se v odposleších hovoří, mají jít na volby. Nikdy přesto neupřesnil, na jaké konkrétní volby by inkriminované peníze měly jít, notabene odkud by měly pocházet. Je selháním, že se touto verzí nezabývaly ani vyšetřující a justiční orgány. To je největší otazník, který z Rathova procesu zůstává po zatím nepravomocném rozsudku viset ve vzduchu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…