Čáslavská nechce, aby se prezidentem stal bývalý člen zločinné strany KSČ

07.01.2013 15:45

Ve vrcholící předvolební kampani je zbraní proti některým prezidentským kandidátům jejich komunistická minulost. Naposledy se podobným způsobem pro média v pondělí vyjádřila olympijská vítězka Věra Čáslavská, podle které člověk s minulostí v totalitní Komunistické straně Československa (KSČ) nemá morální právo být českým prezidentem. Informuje ČTK.

Čáslavská nechce, aby se prezidentem stal bývalý člen zločinné strany KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Sportovkyně se tak připojila k několika dalším lidem, kteří podobný názor v minulých dnech prezentovali. Nejčastěji taková slova přímo či nepřímo míří proti jednomu z favoritů volby, Janu Fischerovi. Expremiér podobné názory odmítá.

Proti Fischerovi vystoupil herec Hanák a naposledy také zpěvák Kryštof Michal

Podobně jako nyní Čáslavská se v prosinci vyjádřil také herec Tomáš Hanák, který spolu s občanským sdružením Dekomunizace Fischera rovnou vyzval, aby se volby neúčastnil. Obratem ale režisér a herec Vít Olmer se prezidentského kandidáta zastal a Hanákovi připomněl, že se ho zastával během komunismu, když měl problémy s alkoholem.

Dekomunizace v pondělí na internetu zveřejnila další podobnou výzvu Fischerovi. Zpěvák Support Lesbiens Kryštof Michal v ní poznamenává, že na rozdíl od Fischera jeho otec "kvůli dětem" do KSČ nevstoupil, a vzkazuje mu, aby nekandidoval.

Z členství jsem se poučil, tvrdí Fischer

Fischer na výtky směřující k jeho členství v KSČ reaguje slovy, že vstoupit do komunistické strany byla chyba, ze které se poučil. "Třeba i v tom, že by mě nikdy nenapadlo jít prosit o podporu na sekretariát KSČM, či kterékoli jiné politické strany," uvedl.

Z prezidentských kandidátů žádali o podporu komunisty bývalý premiér Miloš Zeman, který také byl v předlistopadové komunistické straně, místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier a šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Fischer byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. Zeman byl v této straně mezi roky 1968 a 1970.

Prezidentem mé vlasti by neměl být bývalý člen zločinné strany

"Nechci, aby prezidentem mé milované vlasti byl bývalý člen zločinné strany. Vím, že mnoho slušných lidí pod tlakem okolností do strany vstoupilo a dnes toho i litují. Ti však nekandidují na prezidenta," napsala někdejší olympijská vítězka Čáslavská. Zdůraznila, že nikoho neodsuzuje, žádá prý jen to, aby lidé nevpouštěli do života kompromisy, vedoucí k totálnímu morálnímu rozkladu společnosti.

Známá gymnastka v roce 1968 při medailové ceremonii na olympiádě v Mexiku tiše protestovala proti sovětské okupaci tehdejšího Československa a nikdy neodvolala svůj podpis pod provoláním 2000 slov z období Pražského jara. Po listopadu 1989 pracovala pro prezidenta Václava Havla a nyní podpisem výzvy podpořila prezidentskou kandidaturu ministra zahraničí a předsedy vládní TOP 09 Karla Schwarzenberga.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…