Čeká Řecko česká kuponová privatizace? Promlouvá Jan Švejnar

13.07.2015 19:10

Řekové v referendu nedávno odmítli požadavky věřitelů v referendu, aby o týden později premiér Alexis Tsipras přijal snad ještě tvrdší podmínky. Švejnar ovšem dohodu označuje za nadějnou, naznačuje totiž, že Řecko konečně přistoupí k reformám, které mělo udělat už dávno. Za pozitivní také považuje, že eurozóna zatím drží pohromadě. Jiná věc je, jestli vládní Syriza své sliby naplní.

Čeká Řecko česká kuponová privatizace? Promlouvá Jan Švejnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

„Je dobrá šance, pokud se ty reformy uskuteční, že by Řecko mohlo projít očistnou cestou, kterou potřebuje, a přiblížit se tak dalším státům. ... Ale Evropa zatím nebyla schopna přinutit Řecko, aby podstoupilo reformy, které opravdu potřebuje,“ konstatoval ekonom. Řecko je dnes opravdu v krizi a všichni vidí, že se s tím musí něco dělat. Už ani banky většinou nevydávají peníze. Musíme si také počkat na to, jestli Syriza přežije příslib reforem politicky. Podle Švejnara ale k předčasným volbám dojít nemusí.

Nastane růst...

Nejdůležitější je, že přijatý plán povede podle hosta k ekonomickému růstu v Řecku. Pokud dojde ke slibované velké privatizaci, peníze z této privatizace nepadnou jen na splacení dluhu, ale také na kroky vedoucí k řeckému oživení. To se může Řekům líbit. Evropským politikům se zase může líbit, že eurozóna drží pohromadě. Kdyby Řecko z tohoto klubu vypadlo, byl by to první krok zpět v evropské integraci, což si nechce vzít žádný politik na triko, tím méně Angela Merkelová.

Kdyby Řecko opustilo eurozónu a razantně by oslabilo svou staronovou národní měnu, pravděpodobně by začalo růst. A další státy by se mohly ptát, jak je možné, že oni rostou a my ne? Eurozóna by se pak mohla začít otřásat ještě mohutněji. Partnerům v EU se vyplatí Řecku pomoci už jen proto, aby k těmto otřesům nedošlo. Část řecké společnosti to může zradikalizovat, ale může pomoci, pokud se budou projevovat pozitivní efekty přijatého plánu.

... a pokud nestane

„Tam bude řada kroků, které budou velmi viditelné. Penzijní reforma, která dobře provedená nepovede ke snížení důchodů, ale spíše oddálení věkové hranice odchodu do důchodu, šedesátiletí lidé dnes ještě mohou pracovat,“ zdůrazňuje Švejnar. Pokud se ale plán pozitivně neprojeví, tak by s vysokou pravděpodobností došlo k odchodu Řecka z eurozóny a obnovení vlastní velmi slabé měny.

„Řecko stále ještě má výrobu a služby z nemalé části pod státní kontrolou, jsou to přístavy a tak podobně, které byly privatizovány i v jiných zemích,“ pokračoval Švejnar s tím, že by stačilo privatizovat podnik po podniku. „Já myslím, že kuponová privatizace jako u nás není v Řecku potřeba, protože nejde o privatizaci celé ekonomiky,“ poznamenal k tomu host.

V závěru konstatoval, že by bylo vhodné počkat, až se stabilizuje situace v Řecku, a pak hned přijmout euro i v Česku. Proč? Protože je pro Česko výhodné být v jakékoli měnové unii s Německem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…