Černochová z ODS: Zemane, střílíš se do vlastní nohy a jsi ještě směšnější. To je snad senilita

07.05.2015 10:12

To, co u jedněch prezidentovi velmi vadí, u jiných velkoryse přehlíží. Tak by se dalo shrnout zamyšlení poslankyně a starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS), v němž se věnuje rozhodnutí Miloše Zemana nepodepsat jmenovací dekrety třem kandidátům na nejvyšší akademickou hodnost, profesuru. Černochová Zemana obviňuje z pokrytectví, případně senility nebo z neschopnosti zapamatovat si to, nad jakými morálními prohřešky on sám zavírá oči.

Černochová z ODS: Zemane, střílíš se do vlastní nohy a jsi ještě směšnější. To je snad senilita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Podle Černochové totiž to, co prezidentovi vadí v případě třech akademiků, mu nevadí u Františka Kriegela. Toho Zeman „uctívá a bezmezně při každé příležitosti, kterou má, obdivuje“.

Poslankyně k tomu podotkla, že prezident druhý pražský obvod za to, že Kriegelovi neudělil čestné občanství, kritizuje a dehonestuje. Podle Černochové chce Zeman zřejmě natruc Praze 2 udělit Kriegelovi další významné státní ocenění.

Zopakovala, že nijak nezpochybňuje Kriegelovu statečnost v srpnu 1968, kdy jako jediný člen československé delegace odmítl podepsat tzv. Moskevský protokol.

Nelze hodnotit jeden statečný čin odděleně od činů nestatečných

A vysvětlila, proč se Kriegel čestným občanem Prahy 2 nestal: „Odůvodnění zastupitelů dvojky, proč nehlasovali pro titul čestný občan Dvojky, bylo, podotýkám napříč politickým spektrem, v našem zastupitelstvu stejné: nelze hodnotit jeden statečný čin odděleně od zbytku činů nestatečných, nelze pominout skutečnost, že má z padesátých let krev na rukou a nebýt jeho angažovanosti ve vrcholných funkcích v komunistické straně a v Lidových milicích, vlastně by nás v roce 1968 nikdo neokupoval,“ uvedla Černochová.

Poukázala na to, že prezident ze svých názorů, že člověk je tvor chybující a podstatné je, jestli někdy někdo něco udělal pro stát, najednou pokrytecky couvá a staví se do role etalonu morálky a kádrováka. „Kriegel ano, vše odpuštěno, ale na jiné má jiný metr? Pokrytectví, nebo senilita? Asi bohužel obojí,“ domnívá se poslankyně.

Své zamyšlení uzavírá touto větou: „Nejmenováním profesorů pod záminkou, kterou prezident uvádí, se střílí do vlastní nohy a stává se ještě směšnějším, než jsem si až do dneška mohla ještě myslet!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…