Česká společnost odvezla z Německa čtrnáct vyhoštěných Afghánců. Byly kolem toho protesty neziskovek

25.10.2017 21:31

Německo vyhostilo dalších 14 Afghánců, kteří neuspěli se žádostmi o azyl. Tyto transporty jsou přitom v samotném Německu kontroverzní záležitostí, protože v Afghánistánu se znovu vyostřil konflikt mezi vládou a radikálním hnutím Tálibán. Letoun české společnosti Travel Service s odmítnutými běženci přistál dnes ráno v afghánské metropoli Kábulu, vyplývá z informací německých médií.

Česká společnost odvezla z Německa čtrnáct vyhoštěných Afghánců. Byly kolem toho protesty neziskovek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková na dotaz ČTK odmítla poskytování letounů českého dopravce pro účely vyhošťování Afghánců z Německa komentovat.

Stroj s vypovězenými mladými muži na palubě startoval z východoněmeckého letiště Lipsko/Halle. Na palubě byl i jeden pachatel trestného činu, upřesnil mluvčí saského ministerstva vnitra. V případě ostatních šlo o osoby považované německými úřady za nebezpečné.

Německá média včetně například berlínského deníku B. Z. dnes přinesla fotografii Boeingu 737 největšího českého soukromého leteckého dopravce Travel Service, připravený k odletu do Kábulu z letiště Lipsko/Halle.

Dnešní odsun kritizovaly humanitární organizace

Šlo o další organizovaný odsun neúspěšných afghánských žadatelů o azyl z Německa. Spolková vláda jich od loňského prosince poslala domů sedmi letadly celkem 128. V polovině září bylo najednou letecky vráceno do Kábulu osm Afghánců, vesměs odsouzených za trestnou činnost.

Přinejmenším k několika předchozím odsunům Afghánců Německo využilo letouny obchodní značky SmartWings, které rovněž provozuje česká společnost Travel Service. Podle informací německých médií se tak stalo například v září nebo loni v únoru. „Nebudu se k tomu nijak vyjadřovat, ani mi to nepřísluší,“ řekla dnes ČTK k této praxi mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková.

I dnešní odsun kritizovaly humanitární organizace a v Lipsku se podle agentury DPA konaly protesty. Na lipském letišti se podle B. Z. sešlo kolem 150 protestujících, kteří požadovali ukončení transportů. Obhájci lidských práv poukazují na to, že v Afghánistánu je kvůli neustálým útokům islamistického hnutí Tálibán situace životu nebezpečná. „Nevíme, kdo je v letadle, ale ani zadržené osoby nesmějí být vystavovány nebezpečí,“ upozornila saská politička strany Levice Juliane Nagelová.

Jen v Kábulu zahynulo minulý týden při útocích nejméně 74 lidí

Skutečnost, že Německo odsunulo dalších 14 mladých Afghánců, oznámil zástupce Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Oficiální údaje z Berlína nejsou k dispozici stejně jako to, ze kterých spolkových zemí byli muži vyhoštěni.

Jen v Kábulu zahynulo minulý týden při útocích nejméně 74 lidí. V celé zemi pak Tálibán a také teroristická organizace Islámský stát zabily během čtyř dnů téměř 250 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil.

Německo odsuny na několik měsíců přerušilo po mohutném atentátu na německé velvyslanectví v Kábulu letos v květnu. Spolková vláda a vlády spolkových zemích se později dohodly, že vyhošťování do Afghánistánu bude omezeno na tři skupiny lidí – pachatele trestných činů, osoby, které se podle policie podílely na teroristickém činu, a nakonec osoby, které „tvrdošíjně odmítají spolupráci při identifikaci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…