České nemocnice rozšiřují výzkum čínské medicíny

20.06.2016 6:22

České nemocnice budou ve výzkumu tradiční čínské medicíny spolupracovat také s odborníky z Univerzity v Cambridge. Dohody o spojení s prestižním britským ústavem dnes na setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny v čínském městě Su-čou podepsali zástupci Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

České nemocnice rozšiřují výzkum čínské medicíny
Foto: Nemocnice Prachatice
Popisek: Nemocnice Prachatice, JIP-ARO. Ilustrační foto.

"Konkrétně se jedná o to, že chceme zkoumat různé látky, které pocházejí z tradiční čínské medicíny, a jejich mikrobiální nebo antimikrobiální efekt," uvedl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula. "To znamená, budeme sledovat, jestli není možné nahradit nějaká antibiotika těmito přírodními antibiotickými látkami," doplnil.

Motolská nemocnice uzavřela dvě dohody. První potvrzuje již probíhající výměnu expertů, čínská strana má podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka zájem například o dětské lékaře nebo ambulantní léčbu, která v Číně prakticky neexistuje.

Druhá dohoda je zaměřena na ověřování efektů látek tradiční čínské medicíny v neurologii. "Týká se to dalších postupů v léčbě Alzheimerovy choroby a možné působení je v oblasti roztroušené sklerózy," popsal Ludvík.

Zahajovacího ceremoniálu setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy s Čínou se zúčastnil také český premiér Bohuslav Sobotka. Ve svém projevu označil zdravotnictví za důležitý pilíř spolupráce v rámci platformy 16+1. Mezi Čínou a zeměmi Evropy podle něj díky ní vzniká ideový most, který umožňuje spojovat tradice i moderní postupy z obou částí světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…