Česko, nejdražší elektřina v EU? Síkela ukázal „viníka“ a vrátilo se mu to

16.01.2023 12:52

Ministr průmyslu o obchodu Jozef Síkela poskytl serveru SeznamZprávy rozhovor, ve kterém mimo jiné vysvětluje, proč máme nejvyšší ceny energií v Evropě a že za to může krach společnosti Bohemia Energy, protože na něj Babišova vláda nijak nereagovala. To ale není pravda. Odborníci na energetiku mluví o podřízenosti českého trhu tomu německému trhu. Alarmující je i srovnání cen elektřiny v paritě kupní síly. Jako vývozci elektřiny ji máme nejdražší, tedy dražší, než ti, kteří ji dovážejí.

Česko, nejdražší elektřina v EU? Síkela ukázal „viníka“ a vrátilo se mu to
Foto: FCB Jozefa Síkely
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Některé informace z pasáže o krachu Bohemia Energy vám z rozhovoru přinášíme, přidáváme k nim ale i názory odborníků, které se nám na dané téma podařilo dohledat.

„Když spadlo skoro milion zákazníků Bohemia Energy do režimu DPI, museli dostat nové smlouvy a vlastně tak vykoupili velkou část dopředu levně nakoupených energií,“ vysvětluje Síkela pro SeznamZprávy svoji tezi o tom, že za drahé energie může pád Bohemia Energy.

Toho se držel ministr i nadále, když pádu Bohemia Energy přisoudil i naši silnou závislost na ruském trhu, ruském plynu a dalších komoditách.

Podle Síkely je to také důsledek krachu Bohemia Energy.

„Vláda jej neřešila, možná si ho ani nevšimla  To vedlo k tomu, že důsledky ruského zneužívání energetiky jako zbraně se u nás projevily dřív a ještě ve větší míře než v jiných zemích,“ je si jistý Síkela.

Nemá ale tak docela pravdu. Ke krachu Bohemia Energy došlo po parlamentních volbách na podzim roku 2021 a Babišova dosluhující vláda v podstatě okamžitě zrušila DPH na elektřinu a plyn, a to až do konce roku 2021 a chtěla DPH zrušit i na celý další rok. To ale odmítla Fialova vláda, které je Síkela členem.

Na zmínku o Bohemia Energy reagoval na svém twitteru i minoritní akcionář ČEZ a odborník na energetiku Michael Šnobr.

 

„Bohemia Energy fakt ne! Hlavní příčinou vysokých cen v České republice je zásadní nesoulad energetické politiky Německa a Česka, sousedních propojených regionů (geograficky Česko zaklesnuto do Německa), když ta německá je zcela dominantní,“ objasnil své vidění rekordních cen energií v České republice Šnobr.

Na to zareagoval bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské a energetický odborník a komentátor Pavel Janeček.

 

„Nesoulad není správné slovo,“ poopravil kolegu.

„Správné slovo je podřízenost energetiky Česka k Německu,“ nebral si servítky.

„Řešením je pak sebevědomá vyjednávací pozice,“ má jasno Janeček.

Olej do ohně ještě přilil na svém twitteru, kam píše pod nickem „Konec uhlí – nová energie“ Vladimír Budínský, bývalý ministr. Ten uvedl, že v paritě kupní síly máme v ČR nejdražší elektřinu a může za to vláda.

 

„V paritě kupní síly máme v ČR, která je na hlavu velkým exportérem elektrického proudu, s velkým náskokem NEJDRAŽŠÍ elektřinu v celé Evropě,“ napsal Budínský a informaci doložil grafem.

„Druhá, v elektřině silně deficitní Itálie, ji má o 27 % levnější,“ upozornil na fakt, že Itálie dováží mnohem více energie, než vyveze, a přesto je o čtvrtinu levnější.

„Viníkem je vláda, je to státem regulované odvětví,“ je přesvědčený Budínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi tak,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseučitel rossi , 16.01.2023 16:23:36
Vysmátému Sikelovi nevadí že máme nejdražší elektřinu s celé EU a vyrábíme ji nejlevněji.Nevím proč naše vláda už dávno nevykoupila těch 30.pct akcií když je většinovým vlastníkem ČEZu a mohla by si pak sama určovat ceny energií.Stejné to bylo s firmou VEOLIA které stát prodal akcie a dnes je musí za několikanásobě větší cenu koupit zpět.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…