Česko potřebuje prezidenta, který není spojen s minulostí, říká Švejnar

07.06.2012 18:57

Ekonom Jan Švejnar byl hostem pořadu Impulsy Václava Moravce, který mluvil hlavně o evropské finanční krizi. Je přesvědčen, že jediným lékem je větší integrace EU. A zároveň chce ještě počkat s oznámením své kandidatury na prezidenta – má za to, že je ještě čas.

Česko potřebuje prezidenta, který není spojen s minulostí, říká Švejnar
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

„Už se nejedná jenom o Řecko, které představuje pouhá dvě procenta HDP. Přidává se Řecko, Itálie,“ okomentoval současnou situaci v Evropě zmítané krizí Švejnar. Podle ekonoma jsou jen dvě možnosti – „atomizace“ EU, kdy budou existovat jen jednotlivé země, nebo mnohem větší integrace.

Účast v eurozóně s Německem? Výhoda

Švejnar je velkým zastáncem právě integrace a měli bychom se podle něj inspirovat v USA. „Evropští státníci nepoužívají ty prostředky, které by mohli,“ myslí si ekonom. Evropa se podle něj integruje částečně, ale ne dostatečně.

„Pro nás je výhodné být součástí eurozóny, pokud v ní bude Německo,“ uvedl Švejnar. Uznává ale, že náš bankovní a finanční sektor je na tom mnohem lépe než celá řada jiných zemí.

„Pečlivě situaci promýšlím, sleduji věci a čekám, jak bude vypadat prováděcí zákon,“ řekl Švejnar ke své možné kandidatuře na prezidenta. Zatím nemá žádný termín toho, kdy kandidaturu oznámí. „Navštěvuji kraje a různá místa, abych zjistil, jak občané smýšlejí,“ vysvětlil. „Situace ve společnosti je taková, že potřebujeme velkou změnu,“ dodal Švejnar.

Nijak mu nevadí, že ho momentálně v průzkumech veřejného mínění předstihl Miloš Zeman. „Je příliš brzy usuzovat tak či onak,“ řekl Švejnar. Má za to, že by pro zemi bylo lepší mít ve svém čele osobu, která není s minulostí Česka spojena.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…