Český dar Ukrajině. Desítky nemodernizovaných tanků už jsou na cestě

05.04.2022 17:18

Několik desítek tanků T-72 a bojových vozidel zamířilo z České republiky vlakem na Ukrajinu. O daru české armády se dohodli spojenci v rámci Severoatlantické aliance, píše server Novinky.cz s odvoláním na server Echo24.cz.

Český dar Ukrajině. Desítky nemodernizovaných tanků už jsou na cestě
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

O dodávkách českých BVP a tanků T-72 informoval na twitteru mimo jiné lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Dodal, že toto teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje.

Podle serveru Echo24:cz jde o starší typy nemodernizovaných tanků, které patřily aktivním zálohám. Ve skladech české armády jich bylo přibližně 90 kusů. 

Dodávku potvrdila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ale zároveň nechtěla říct podrobněji, co konkrétně na Ukrajinu odešlo.

„Česká republika okamžitě reagovala na žádosti ze strany Ukrajiny, a to jak ze strany prezidenta Zelenského, tak několikrát jsem byla v kontaktu s panem ministrem obrany. Dodali jsme Ukrajině již značné množství vojenského materiálu, a jak přislíbil pan premiér Fiala při jednání s prezidentem Zelenským, budeme v těchto dodávkách nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů snad všichni pochopíte, že nechci nahrávat vrahům s písmenem Z a sdělovat detailní informace o dodávkách našeho vojenského materiálu,“ řekla dnes Černochová na půdě Poslanecké sněmovny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…