Český průmyslník Světlík kriticky o zrušení dostavby Temelína, politice vůči Rusku a drahé zelené elektřině

02.05.2014 7:54

V zahraničí si Česko zrušením stamiliardového tendru na dostavbu Temelínu udělalo ostudu, nyní tak působíme jako neseriózní partner. Jan Světlík, majitel Vítkovice Holdingu, se takto pro Hospodářské noviny zmiňuje o českém průmyslu a jeho trendech.

Český průmyslník Světlík kriticky o zrušení dostavby Temelína, politice vůči Rusku a drahé zelené elektřině
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

Rozsah poškození českých firem v zahraničí kvůli zrušení dostavby Temelínu lze zatím těžko předpokládat. „Zatím to vypadá na velké škody v Rusku,“ říká v rozhovoru pro HN Světlík, „tam jsem již v lednu před zrušením tendru zažil velmi špatné reakce typu: Vzkažte vašim politikům, že takhle se tendr nedělá.“

Podle majitele Vítkovice Holdingu již pociťujeme oživení těžkého průmyslu. Jenže trend je takový, že i jedna problémová zakázka může zkazit výsledek za rok, za dva. A špatně se to prý nahrazuje zakázkami novými.

O vlastní byznys v Rusku se ale Světlík nebojí. Potenciál trhu je totiž obrovský, a když je dobré zboží, ke svým zákazníkům se dostane vždycky. „Pokud se politici pohádají, nebudou ruské firmy holt nakupovat přímo, ale přes prostředníka,“ míní podnikatel s tím, že embarga na globálním trhu jsou hloupost. „Doby, kdy byla jediným komunikačním a obchodní kanálem Jantarová stezka, jsou pryč,“ dodává.

Ostravský patriot Světlík se v rozhovoru také zmínil o čínském trhu. Přístup k českým firmám se prý po Zaorálkově návštěvě a odmítnutí Tibetu nezmění. „Už je trošku pozdě. Nyní už je Čína opravdu hodně soběstačná,“ říká.

Světlíka by se dalo označit za byznysmena, který nejvíce brojí proti obnovitelným zdrojům a jejich dopadům na průmysl. Jeho cílem bylo snížit poplatek aspoň pod 400 korun za megawatthodinu, zatím ale klesl z 583 jen na 498 korun za MWh. Majitel Vítkovice Holdingu se proto ptá, komu reálně prospívá, že na faktuře za elektřinu už není cena komodity 90, ale jen 40 procent. Podle něj to už doběhlo i energetické firmy, které si tuto poplatkovou smršť původně nastavily. „A nyní zavírají plynové i jaderné elektrárny. I kvůli tomuto vývoji skončil tendr na Temelín, takže to na průmysl dopadá dvojmo,“ míní pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…