Český stát rozprodává svůj majetek

20.05.2018 10:53

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) letos do konce dubna zvýšil příjmy meziročně o 17 procent na 525,7 milionu korun. Nejvíce úřad získal z prodeje majetku, především pozemků, a to 329,7 milionu korun. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Český stát rozprodává svůj majetek
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

K významným prodejům patřil pozemek na náměstí Republiky v Praze, prodaný za 45 milionů korun. Dále šlo o pozemek v Praze Libuši za 13,25 milionu korun nebo administrativní budova v Jablonci nad Nisou za 11,7 milionu korun.

Příjmy úřadu z pronájmů majetku pak od ledna do konce dubna činily 96,5 milionu korun, z toho 69,5 milionu z pronájmů pozemků a 27 milionů z pronájmů budov, staveb a bytů.

Ležatka upozornil, že v únoru ÚZSVM spustil vůbec první státní elektronický aukční systém, ve kterém se do 11. května uskutečnilo 444 elektronických aukcí na prodej movitého majetku. O podrobnostech bude v pondělí úřad informovat na tiskové konferenci.

Úřad také do konce dubna uzavřel celkem 443 dohod o zastupování v soudních sporech, což je v meziročním srovnání nárůst o 58. Za celý loňský rok úřad uzavřel 1246 dohod. Mezi nejčastěji zastupované instituce patří Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo financí a Státní pozemkový úřad.

Zároveň úřad informoval, že od ledna do dubna v majetkových soudních sporech uhájil státu zhruba 6,2 miliardy korun, z toho 3,5 miliardy pravomocně. V lednu úřad například pravomocně zvítězil ve sporu o 2,5 miliardy ohledně letadel Fischer Air.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedle správy majetku také zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…