Končící Stropnický se vytočil při rozhovoru s novinářem: Tohle mě uráží!

19.05.2018 11:50

Když se ukázalo, že dosavadní ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) v příští vládě velmi pravděpodobně nebude, jeho žena Veronika Žílková netajila své zklamání. Přála by si prý zůstat v Praze, protože je silně vázaná na rodinu. Stropnický se stane velvyslancem v Izraeli a manželku plánuje vzít s sebou. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes prozradil, jakou práci pro ni vymyslel. Hned v úvodu rozhovoru se pořádně rozčílil, když zase slyšel označení „kluk z plakátu“. Do novinářů se obul opakovaně.

Končící Stropnický se vytočil při rozhovoru s novinářem: Tohle mě uráží!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický

Když v roce 2013 rozjel předvolební kampaň, nechal Českou republiku oblepit plakáty, na kterých byl on a vždy jeden z krajských lídrů. Lidem vyobrazeným na billboardech s Babišem se začalo brzy říkat „kluci a holky z plakátu“. A Martinovi Stropnickému už zjevně toto označení leze na nervy.

„Nezlobte se, že vám skáču do řeči, ale už mě opakování toho termínu trochu nebaví. Rád bych připomněl, že mi je šedesát jedna, a přes všechnu nadsázku, kterou termín obsahuje, bych od lidí téměř ve věku mého syna předpokládal, že už si konečně vymyslí něco jiného. Kluk z plakátu? Hm, bezva. Spíš bych řekl, že jsme vesměs byli lidé, kteří v té době už ve svém životě něco dokázali. Rektoři, šéfové institucí, špičkoví lékaři. Snad by si zasloužili trochu úcty za to, že zvedli hýždě, opustili své etablované civilní profese a bez jakékoli pojistky, že to dopadne dobře, do politiky bez bázně a hany šli,“ rozzlobil se Stropnický.

Stejně tak se mu nelíbí, když novináři tvrdí, že v hnutí ANO jsou všichni slepě za Babišem a neprojevují své názory. Jak ukázalo hlasování ve věci koalice s SPD Tomia Okamury, není to pravda. Stropnického takové nálepkování uráží. „Možná jsem příliš hrdý, ale způsob, jak vyslovení novinářští teenageři leckdy psali o naší i mojí práci, mě někdy urážel,“ pravil politik.

Ani v nejmenším prý nezpochybňuje důležitost nezávislých médií, ale zdá se mu, že novináři by si měli uvědomovat svou odpovědnost a nepsat o politice jen negativně. Ještě jako ministrovi obrany se mu prý dařilo ušetřit stovky milionů korun, ale dostat tuto pozitivní zprávu do médií bylo prakticky nemožné. A pak se nelze divit, že si občané myslí, že politika je špína.

Člověk v ní prý také slyší mnoho drbů, které novináři ještě rozviřují. To je jeden z důvodů, proč se Stropnický těší na post velvyslance v Izraeli. Nebude muset komentovat drby. Do zahraničí si s sebou vezme manželku a nejmladší dceru. Žena je prý plná energie a nepochybně bude chtít pracovat i na zahraniční misi. Stropnický si prý umí představit, že by se mohla podílet třeba na aktivitách Českého centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…