Čeští Romové jsou v ohrožení, píše novinářka. Dřív se báli i do kina, říká napadený

15.06.2020 12:24

Proti policejnímu násilí a rasismu, kterému musí v USA čelit řada Afroameričanů, se protestovalo i v Praze. Levicové publicistky Apolena Rychlíková a Saša Uhlová ze serveru A2larm upozorňují, že Česko má vlastní problém. Dochází tu k bezpráví na Romech.

Čeští Romové jsou v ohrožení, píše novinářka. Dřív se báli i do kina, říká napadený
Foto: repro youtube, tan
Popisek: "Cikáni na severu Čech": Reportáž ze Střepin, 4.9.2011

 

Smrt černocha George Floyda, kterého udusil bělošský policista během zatýkání, vyvolala nejen v USA vlnu protestů. Demonstrovalo se i v Praze. Apolena Rychlíková však upozorňuje, že v Česku bychom si napřed měli zamést před vlastním prahem.

„Druhý text na Alarmu o tom, co dnes zažívají Romové a Romky u nás. A tenhle je těžce konkrétní. Jozef Miker – drž se, těším se, až si dáme pivo na křtu a obejmem se jako vždycky,“ poznamenala Rychlíková.

Rasismus v České republice

Kolegyně Rychlíkové Saša Uhlová zmínila zkušenosti svého kamaráda a lidskoprávního aktivisty Jožky Mikera, který se musí vyrovnávat s řadou problémů. Nikoli v Americe, ale tady v České republice. Byl i napaden.

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí

„Jožka byl u voleb a vzal si na sebe triko s pirátským logem. Když pak jel do nemocnice, aby dostal injekci proti bolesti, na zastávce autobusu potkal skupinku mužů, kteří to komentovali: ‚Ty vole, Cikán, a v tričku Pirátů.‘ Po výměně názorů, kdy muži mluvili o tom, že Piráti jsou židobolševici, mu jeden z nich zkroutil ruce za zády a druhý ho pěstmi několikrát udeřil do obličeje. Pak mu roztrhali tričko. Následky nakonec snad bude mít jen v podobě jednoho zničeného zubu,“ napsala Uhlová.

Prý to nechtěl ani hlásit na policii.

Případ Jožky Mikera podle Uhlové ukazuje, že česká společnost má problém. Má problém vyrovnat se s jinakostí.

Těžko se chápe někomu, kdo takovou zkušenost nemá, jaké to vlastně je, když jdete po ulici a musíte se bát, aby si někdo náhodou nevzpomněl, že se mu nelíbí vaše barva pleti. Není to totéž jako chodit s čírem nebo jiným znakem nějaké subkultury. Nemůžete to ostříhat, vyměnit, schovat. A hlavně jste si to nevybrali. Nemůžete s tím udělat nic. Možná jedině odstěhovat se do země, kde se na vás nebudou divně dívat proto, jak vypadáte,“ pokračovala Uhlová.

Podle Uhlové je už situace lepší, než to bývalo v 90. letech minulého století, ale problém i tak přetrvává a nelze před ním zavírat oči. I Uhlová však přiznává, že nemá recept na to, jak situaci vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…