Čeští vojáci dosáhli významného úspěchu. Na virtuálních manévrech v Polsku

09.10.2014 11:32

Významného úspěchu se podařilo dosáhnout českým vojákům, i když to bylo jen na vojenských manévrech. Jak totiž informoval server iDnes.cz, během nedávného vojenského cvičení Anakonda v Polsku se jim podařil husarský kousek, byť jen v počítačové simulaci.

Čeští vojáci dosáhli významného úspěchu. Na virtuálních manévrech v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

„Tam, kde jiní selhali, zastavili přesilu nepřátelských jednotek útočících na polské území,“ napsal server.

Čeští vojáci přijeli na pomoc Wislandii

Do cvičení Anakonda se zapojilo přes 12 tisíc vojáků z devítky zemí NATO. Polsko v něm bylo označené jako „Wislandia“ a bylo napadeno z východu masivní vojenskou silou za podpory početných podvratných a záškodnických skupin v pohraničních oblastech.

Wislandia jako členská země NATO požádala o pomoc spojence. Česká republika vyslala 7. úkolové uskupení o síle 5 600 vojáků. Ve skutečnosti však do Polska odjela necelá dvoustovka českých vojáků. „Přímo na cvičišti vybudovali funkční hlavní velitelský štáb. Tak, jak by v operaci měl vypadat a pracovat,“ uvedl server s tím, že boje probíhaly prostřednictvím speciálního počítačového simulátoru asi 200 kilometrů daleko ve Varšavě. Tam, za pomoci desítek počítačů, po mapě pohybovali virtuálními tanky, minomety, průzkumnými oddíly nebo dělostřelectvem nižší velitelé. „Podle vývoje na bojišti jsme dávali našim úkoly a ti se je na simulátorech snažili splnit,“ vysvětlil průběh manévrů velitel české jednotky a 7. mechanizované brigády z Hranic Josef Kopecký.

Tam, kde podle Kopeckého jiní končili po střetech s dvaceti nebo třiceti procenty bojeschopných sil, české jednotky díky výborným manévrům udržely svou bojeschopnost na šedesáti procentech.

„Ovládáme manévrový boj. Myslím, že je to díky bohatým zkušenostem ze zahraničních misí a operací NATO a také komplexním cvičením například s Američany,“ uvedl Kopecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…