Chartista Kroupa: Cílem teroristů je obrátit nás proti muslimům, kteří s námi chtějí žít v míru

05.11.2020 16:50

Pedagog Daniel Kroupa si myslí, že nejdůležitější po posledních teroristických útocích je, aby nás teroristé nezastrašili ani neovlivnili. „Teroristé sdělují, že jedině oni jsou pravými reprezentanty islámu a že muslimové jsou našimi nepřáteli. Je to jedovatá lež,“ myslí si Kroupa. Než zakazovat islám v Evropě, bylo by prý lepší likvidovat islamistické prostředí. K tomu prý však musí dopomoct muslimská komunita.

Chartista Kroupa: Cílem teroristů je obrátit nás proti muslimům, kteří s námi chtějí žít v míru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

Filozof a chartista Daniel Kroupa v Českém rozhlase okomentoval teroristické útoky v Evropě. „Umírali při nich nejen lidé, kteří se svými výroky nějak mohli dotknout cítění muslimů, ale i lidé vybraní zcela náhodně. Násilí teroristů tedy není zaměřeno pouze proti vybrané skupině, ale proti nám všem. Když si toto uvědomíme, možná že nám vytane otázka: proboha proč, co jsme jim udělali?“ tázal se.

Prý pak někteří začnou zpytovat kolektivní vědomí a začnou uvažovat o možných chybách, jichž se vůči muslimům mají dopouštět někteří politici či kterých jsme se měli dopustit my, Evropané, v minulosti. Prý sice nejspíše přijdeme na špatné věci, které se staly, avšak takové uvažování je prý chybné.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

„Svádí nás k tomu, abychom mlčky připustili, že v něčem tito zločinci mohou mít pravdu. Tak to ale není. Jsou to úvahy nebezpečné proto, že podněcují radikály k dalším skutkům. Bylo tomu tak ve 20. století, kdy dominoval terorismus marxistický a někteří významní intelektuálové jej touto cestou pomáhali ospravedlňovat. Nic z toho, čeho jsme se dopustili my nebo naši předkové, nemůže terorismus ospravedlnit, protože ten je zločinný svou podstatou; musíme ho prostě odmítnout jako takový,“ myslí si Kroupa.

Hrozbou jsou teroristické útoky i pro veřejné smýšlení. Lidé stojící za terorem sice mají vědět, že nedosáhnou destabilizace politického a právního řádu západních společností, jelikož jsou na to malou skupinou, se kterou si policie poradí. „Získávají však nepřiměřeně velkou publicitu, která jim pomáhá vyvolat hrůzu a zděšení u každého obyvatele dané země a zároveň k němu dopravit informaci, kterou se ho snaží ovlivnit. Teroristé sdělují, že jedině oni jsou pravými reprezentanty islámu a že muslimové jsou našimi nepřáteli. Je to jedovatá lež, jejímž účelem je vyvolat naši odvetnou reakci i proti těm muslimům, kteří s námi chtějí žít v míru, abychom je nahnali do jejich řad. Je to strategie, která se osvědčila i jiným radikálům v minulosti a funguje stále,“ vysvětlil Kroupa.

Podobnou rétoriku měli používat právě komunisté, když podněcovali vyhrocené konflikty ve společnosti, aby odlákali pracující sociální demokracii. Prý i nyní na tento trik naletí část společnosti a volá po zákazu islámu v Evropě. „Kdybychom však něco takového učinili, bylo by to špatné, neúčinné a sílu teroristických organizací bychom jenom zvětšili,“ popsal.

Než zakazovat islám, tak by prý bylo efektivnější postupně likvidovat islamistické prostředí, jež pomáhá radikalizovat mladé lidi. Efektivní by měly být i zákroky proti zárodkům těchto organizací. „Pomoci však musí sama muslimská komunita tím, že bude fanatiky ve vlastních řadách včas odhalovat a veřejně se od nich distancovat. Pro nás pak je nejdůležitější nenechat se teroristy ani zastrašit, ani ovlivnit,“ zakončil Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…