Chci ČSSD zachránit, říká odhodlaně Jiří Zimola. I když je to prý mise pro sebevraha

09.02.2018 7:17

Jiří Zimola o sobě mluví jako o člověku, který se kriticky vyjadřoval vždy, když měl pocit, že to bude ku prospěchu ČSSD. Prý mu vždy šlo o ČSSD, a nikoli o jeho postavení. Chce se proto pokusit stranu zachránit, i když si je vědom toho, že může jít o misi vhodnou pro sebevrahy.

Chci ČSSD zachránit, říká odhodlaně Jiří Zimola. I když je to prý mise pro sebevraha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna

„Sociální demokracie není v jednoduché situaci. Možná, že souboj kandidátů na předsedu může být misí „sebevrahů“. Protože ta mise nemusí být úspěšná. Rozhodl jsem se, když jsem nezaznamenal zájem ze strany lidí, které mám zařazené jako respektované odborníky s bohatou stranickou i profesní minulostí. Když jsem viděl, kdo se o post ucházet hodlá, řekl jsem si, že to té straně dlužím, dlužím to svým delegátům, kteří mě několikrát vyzývali ke kandidatuře na nějakou funkci v ČSSD,“ konstatoval Zimola v rozhovoru pro MF Dnes.

Kandidaturu prý zvažoval a poslední kapkou pro něj bylo, když se na post předsedy rozhodl kandidovat Milan Chovanec – stávající šéf strany, který po katastrofálním výsledku voleb slíbil, že ČSSD dovede jen k předčasnému sjezdu. Milan Chovanec už podle Zimoly ukázal, že s ním ČSSD nečekají světlé zítřky. Proto se rozhodl nabídnut své vlastní síly. Je politikem s jasně vyhraněnými názory, politikem se zkušenostmi a má tedy sílu na to, aby stranu vedl.

Přidal pár slov i k sestavování vlády. Je rád, že v sociální demokracii stále častěji zaznívá názor, že strana musí prosazovat především svůj program, a to se jí podaří spíše v okamžiku, kdy bude součástí. Ale musí být důstojnou součástí vládní koalice. Nemůže prý mít jen ministerstvo kultury a nic víc. Stejně tak musí být zajištěno, aby jeden z partnerů nemohl být přehlasován partnery ostatními.

Sociální demokracie ale musí vyřešit ještě jednu otázku. Jak se zachovají její poslanci. Jsou totiž nominovaní ještě vedením Bohuslava Sobotky a poslancem je i sám expremiér Sobotka. A je otázda, zda budou tito poslanci ochotni zvednout návrhy, které jim nebudou po chuti.

„To je, bohužel, těžká otázka pro ČSSD. Protože stávající poslanecký klub byl přece pečlivě vybrán sobotkovským vedením. Koneckonců já neměl vůbec možnost se o poslanecký mandát ucházet, protože patrně existovala obava, že bych se tam mohl díky preferenčním hlasům dostat i z 22. místa. A to asi vedení nepotřebovalo. Je ale povinností budoucího vedení ČSSD s poslaneckým klubem jednat a přesvědčit ho, že by mělo být prohlasováno, co se vyjedná. Zadruhé předpokládám, že by parametry finální podoby vyjednávání nemělo schvalovat jen úzké vedení ČSSD, ale třeba formou referenda celá členská základna. To je podle mého dostatečně silný tlak na zvolené poslance, aby si uvědomili, že jsou poslanci dvaceti tisíc členů ČSSD, a plnili jejich vůli,“ uzavřel rozhovor Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…