Chládek plánuje odškodnit učitele, které vyhodili komunisté. Mají dostat 100 tisíc

01.05.2014 7:37

Ministerstvo školství si vzpomnělo na učitele, kteří museli opustit zaměstnání za komunistické totality z politických důvodů. Server e15.cz uvádí, že pokud návrh schválí vláda, dostanou jednorázové odškodnění 100 tisíc korun.

Chládek plánuje odškodnit učitele, které vyhodili komunisté. Mají dostat 100 tisíc
Foto: Richard Beneš
Popisek: Škola v Lišťanech

S odškodněním pro bývalé učitele počítá vládní nařízení předložené Ministerstvem školství. Každý z postižených pedagogů má dostat jednorázově 100 tisíc korun. O náhradu prý budou moci žádat v průběhu příštího roku.

e15.cz uvádí, že žadatelé budou muset předložit osvědčení, že jejich pracovní poměr skončil z důvodu politické perzekuce nebo porušením lidských práv a svobod v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990. Dále budou předkládat čestné prohlášení, že dosud nebyli rehabilitováni jinou formou.

„Dle vyjádření Svazu perzekvovaných pedagogů České republiky lze počítat se zhruba 500 rehabilitovanými učiteli, nelze však vyloučit, že žádost podají i další osoby, které budou oprávněné k jednorázové náhradě,“ cituje server z důvodové zprávy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…