Noviny: Kalousek prý v kauze MUS neříkal pravdu

16.10.2013 11:01

Nejnovější důkazy zpochybňují dřívější vyjádření exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterými zdůvodňoval, proč se Česko nepřipojilo k trestnímu řízení proti manažerům Mostecké uhelné společnosti vedenému ve Švýcarsku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Noviny: Kalousek prý v kauze MUS neříkal pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

Přístup českých úřadů k vyšetřování ve Švýcarsku byl řadu let absurdní, píše list. Podle něj Švýcaři opakovaně psali do Česka dopisy, v nichž upozorňovali na výsledky vyšetřování podvodu. Tvrdili, že Česká republika byla při privatizaci dolů poškozena a že může mít nárok na část ze zablokovaných 14 miliard v tamních bankách. Přesto ani Ministerstvo financí, ani Vrchní státní zastupitelství v Praze nereagovaly.

„Několikrát jsme se snažili vyrazit ze státního zastupitelství i od Švýcarů, kdo a co spáchal, abychom stanovili škodu. Nic jsme nedostali,“ cituje list dva roky starý výrok Miroslava Kalouska. Současné důkazy ale podle Mladé fronty Dnes jeho obhajobu zpochybňují.

Tehdejší šéf vrchního státního zastupitelství Stanislav Mečl totiž potvrdil, že Švýcarsko posílalo do Prahy informace z vyšetřování. A to včetně návodu, jak se má Kalouskův úřad do řízení zapojit.

Státu nakonec pomohla najatá právní kancelář PRK Partners, která dokázala, že Česko získalo ve švýcarském procesu status poškozeného. Může tak od soudu vymáhat náhradu škody.

Peníze však stát ještě nemá jisté. „Rozsudek švýcarského soudu je pro náš stát příznivý. Ale pozor: Konstatovat, že bylo Česko poškozeno, je jedna věc. Ale něco jiného je následné rozhodnutí o tom, jak se naloží se zablokovanými penězi,“ řekl listu Marek Procházka z PRK Partners.

Podle listu může soud ve Švýcarsku v této věci rozhodnout různými způsoby. Například tak, že peníze přiřkne Švýcarsku a řekne, ať se dohodne s Českem na odškodnění v rámci mezistátních jednání. Podle švýcarských zákonů se ale musejí v první řadě pokrýt náklady Švýcarska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…