Chlastání, hulení, šukání v bordelu. Ostrá odpověď dámě z ČSSD na snahu zcivilizovat národ

04.05.2016 20:26

Náměstkyně pro legislativu a právo na ministerstvu zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová je velkou bojovnicí za zavedení protikuřáckého zákona. Na svém blogu na Aktuálně.cz tak sepsala několik klíčových bodů, na jejichž základě se zákon pokouší obhájit. V textu se však ohání tím, co je normální a co normální není, za což si vysloužila kritiku od komentátora Štěpána Kotrby.

Chlastání, hulení, šukání v bordelu. Ostrá odpověď dámě z ČSSD na snahu zcivilizovat národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Na úvod své obhajoby pojednává Arnoštová o tom, že její snahy o zavedení tzv. protikuřáckého zákona vyvolaly vlnu reakcí pozitivních i negativních. „Dozvěděla jsem se dokonce, že protikuřácký zákon je neomarxistická buzerace,“ napsala.

„Vždyť je to normální!“ napsala Arnoštová v nadpise kapitoly své stati, ve které se zabývá tím, že všude v Evropě je zcela běžné, že je kouření v restauracích regulováno, někde dokonce i zakázáno. „Normální totiž není kouřit v restauracích, normální dnes v Evropě není ani kouřit. Na prvním místě je zdraví občanů, a to je také priorita, kterou musí mít stanovenou stát,“ uvedla náměstkyně s tím, že statistiky „hovoří jasně“ a v České republice na následky kouření zemře ročně zhruba 20 tisíc lidí.

Zákon, který Arnoštová prosazuje, má zcela jasné cíle. Těmi jsou ochrana zdraví hostů a zaměstnanců pohostinství a prevence kouření u mladých, „aby s ním ideálně vůbec nezačínali“.

Považuje za absurdní, že někdo může její snahy vidět jako omezování svobody. „Opravdu zvláštní je ale způsob, jakým se s tak důležitým faktorem, jako je svoboda, u těchto argumentů pracuje,“ nadnesla Arnoštová a položila si otázku: „Proč má být nekuřák vystavován při návštěvě restaurace škodlivým látkám z cigaretového kouře a nechat si tak ničit zdraví? Je v tomto případě svoboda kuřáka důležitější než svoboda nekuřáka?“ Rozhodnout o tom, zda se bude v podnicích kouřit bez ohledu na přání majitele, však nepovažuje za omezení svobody, nýbrž za ochranu veřejného zdraví.

Celý text zde.

„Zákaz kouření v restauracích je svého druhu hygienický předpis. Dodržovat tyto předpisy považujeme přece za normální, ba dokonce správné,“ napsala a dodala, že čichat v restauraci cigaretový kouř je to samé, jako dostat v restauraci zkažené jídlo.

Na svoji pomoc si vzala i výsledky průzkumů, ze kterých vyplývá, že zákaz kouření v jiných zemích neměl vliv na pohostinství jako sektor. „Naopak, podle tuzemského výzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd UK lze na základě srovnání se zahraničními studiemi předpokládat 3% až 6% nárůst návštěv v restauracích. To podle kvalifikovaného odhadu může přinést až o šest miliard korun ročně více na tržbách.“

„Nejsem si jistá, nakolik jsou kuřáci seznámeni s možnými následky kouření, ale jedno je jisté: Život nefunguje tak, že si kouřením zničíte zdraví, ale všechno je vlastně v pořádku, protože si platíte zdravotní pojištění, a tak vás vezmou do nemocnice, prostě vás vyléčí a vrátí jako nového do běžného života plného cigaretového kouře,“ napsala Arnoštová a dodala, že jelikož není demagog, nebude psát o tom, že transplantace plic vyjde zhruba na dva a půl milionu korun, a to pojišťovna nezaplatí.

Na závěr přiznala, že se v některých chvílích cítila „a la Jirásek“, s tím, že stojí proti celému světu, který si nechce nechat vzít kouření v restauracích. „A možná i pod vlivem těchto zážitků jsem na chvilku zapřemýšlela, jestli i veřejnost je tak vehementně proti a touží si dál v restauracích pěkně podkuřovat pod nos a navzájem si ničit zdraví,“ napsala a dodala, že nakonec vše dobře dopadlo, tlaku nepodlehla a bojovat za konec kouření bude i nadále. Na základě výsledků průzkumů IPSOS dospěla k závěru, že Češi chtějí zákaz kouření v restauracích, protože jde o „skutečně reálné“ hodnoty.

V restauracích je normální chlastat a hulit a v bordelu je normální šukat, Lenka Teska Arnoštová,“ shrnul svou kritiku skálopevného přesvědčení Arnoštové komentátor Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…