Chovanec po křiku Kalouska: TOP 09 musí přesvědčit i jiné strany

04.12.2013 17:59

Poslanecká sněmovna dnes ani na druhý pokus nezvolila svého čtvrtého místopředsedu. To může vést k podvázání její činnosti, jelikož doposud nejsou ustaveny sněmovní výbory, v nichž se zákony projednávají před plenárním hlasováním. Milan Chovanec, místopředseda nejsilnější parlamentní strany ČSSD, si myslí, že TOP 09 by neměla házet flintu do žita.

Chovanec po křiku Kalouska: TOP 09 musí přesvědčit i jiné strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„TOP 09 má šanci navrhnout kandidáta, ale musí přesvědčit také jiné politické strany,“ vzkazuje do lavic protějšího politického tábora místopředseda Chovanec. „„Šlo o tajnou volbu. Poslanci hlasovali podle svého vědomí a svědomí. Většina sociálních demokratů hlasovala pro kandidáta TOP 09,“ myslí si Milan Chovanec s tím, že on sám Tomia Okamuru nevolil. A věří, že podobná situace by mohla nastat i při další volbě. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ve vysílání stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Podle bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je totiž nezvolení chybějícího místopředsedy sněmovny i ve druhém kole tajné volby neschopností. Bývalý ministr tak ostře zkritizoval rodící se koalici. Podle něj je v ohrožení i schválení státního rozpočtu na nadcházející rok.

„To se dá označit jediným slovem. Neschopnost. Respektuji, že rodící se vládní většina v podstatě diktuje celé sněmovně svoji vůli. Ale rodící se vládní většina je nejen neschopna dohodnout vládu, ale je neschopna i dodržet dohody, koho zvolí na uvolněné místo místopředsedy Poslanecké sněmovny,“ prohlásil ve středu Miroslav Kalousek.

„Je to výlučně neschopnost rodící se vládní většiny. Bude třetí volba, my nominujeme opět Petra Gazdíka a uvidíme, zda naši kolegové budou ve třetí volbě o něco schopnější,“ dodal.

Náklady na ministra mají být zlomkem toho, co vydělá

Milan Chovanec se nevyhnul ani otázce na sestavování vlády. „V současné době řešíme program. Nevím, jestli bude ve vládě 18 ministrů,“ řekl s tím, že o počtu ministerstev se mluvilo pouze jednou. „To bylo vyvoláno tím, že předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odlétá do Spojených států,“ vysvětlil.

Podle místopředsedy strany, a podle spekulací i kandidáta na ministerské křeslo, Milana Chovance je jedním z důležitých faktorů při výběru jmen na vládní listinu efektivita a hospodárnost. „Jde o to, aby ministr pracoval dobře a náklady na něj byly zlomkem toho, co vydělá nebo uspoří,“ domnívá se Milan Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…