Chrst a žbluňk. Blokovali dopravu, dostali džberem vody. Policie už řeší

13.12.2023 17:30

Klimatičtí aktivisté z Poslední generace ve středu dostali při svém protestu v Praze studenou sprchu. Členové Svobodných na aktivisty při další z řady protestních blokád rušných pražských silnic vytáhli kýble s vodou. „Eko šílenci na silnice nepatří a magistrát ani policie by to neměly tolerovat,“ uvedla pražská předsedkyně strany a mluvčí Svobodných Veronika Blažková.

Chrst a žbluňk. Blokovali dopravu, dostali džberem vody. Policie už řeší
Foto: Repro Facebook
Popisek: Kontra akce Svobodných při blokování silnic v Praze aktivisty z Poslední generace

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39973 lidí
Klima aktivisté z Poslední generace, kteří už rok pořádají blokády rušných pražských silnic včetně magistrály, ve středu vyšli na další ze svých klima pochodů. Dlouhodobou frustraci řidičů a občanů vzali do rukou zástupci Svobodných, kteří na aktivisty chrstli několik kýblů se studenou vodou. Podle dostupných fotografií a vyjádření mluvčí Svobodných je ihned zadržela policie, zatímco klima aktivisté pokračovali v narušování provozu na pražských silnicích.

„Šlo o plánovanou akci. Není to poprvé, co jsme se snažili aktivisty z Poslední generace zastavit v nesmyslném blokování magistrály, bohužel u policie jsme vždy my ti, co něco porušují, což my si nemyslíme, bráníme motoristy, kterým těchto pár jedinců komplikuje život v každodenní činnosti. Když jsme tedy zjistili, že se rozhodli dnes blokovat část magistrály mezi Pankrácí a Vyšehradem hned v ranních hodinách, tak jsme vyrazili na akci. Kýble s vodou byla varianta, která jim nezničí oblečení, ale jasně vyjádří nesouhlas s jejich konáním. Uprostřed jejich plánované cesty byli naši dva členové Svobodných připraveni na ně vrhnout kýble s vodou. Když se přiblížili na pár metrů, popadli kýble a bylo to. Někteří policisté pár kapek také schytali,“ popisuje událost exkluzivně pro ParlamentníListy.cz. pražská předsedkyně strany a mluvčí Svobodných Veronika Blažková.

Oba zástupce Svobodných poté na chvíli zadržela policie a nyní se zkoumá, zda šlo o přestupek. „Následně policie akčně začala řešit Svobodné jako ‚výtržníky‘, legitimovala oba členy a vyzvala je, ať zanechají dalšího jednání. Po chvilce diskuse i mírně připustili, že můžou mít na aktivisty svůj názor, ale mají prý vše řádně nahlášené, tedy nezbývá jim nic jiného než je doprovázet. Jestli se nakonec bude jednat o přestupek, se uvidí. A zda budeme v podobných akcích proti Poslední generaci pokračovat? Možné to určitě je. Eko šílenci na silnice nepatří a magistrát ani policie by to neměly tolerovat,“ uzavřela Blažková.

Blokování komunikací je v poslední době oblíbenou kratochvílí klimatických aktivistů po celém světě. Organizace Poslední generace 30 například v Praze v posledních měsících pravidelně pořádá pochody na hlavních tazích ve snaze donutit úřady zavést ve městě nejvyšší povolenou rychlost 30 km/h. Při průchodu rušnými pražskými silnicemi si aktivisté ještě stěžovali, že na ně řidiči údajně najížděli. Velké podpory se ale aktivisté nedočkali ani u řidičů, ani na sociálních sítích.

Jak v Německu, tak ve Spojených státech se navíc hromadí incidenty, kdy rozzlobení řidiči na klima aktivisty zaútočí ve snaze zatarasenou komunikaci zase zprůjezdnit. V některých případech si takto počínali dokonce i samotní policisté, konkrétně strážci pořádku v Nevadě v srpnu autem prorazili blokádu a všechny účastníky protestu bez milosti zatkli.

V Německu už klima aktivisté z Poslední generace čelí policejnímu stíhání a místní úřady se snaží prosadit vyhlášky, podle nichž by bylo možné po aktivistech požadovat úhradu škod, které způsobili. Aktivistům by také mohly být účtovány výjezdy policie, hasičů a záchranných složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…