Chtěl by být Kalousek prezidentem? Odpověděl nejen na tuto otázku

10.04.2016 9:48

V rozhovoru pro Blesk.cz vysvětloval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, proč tak důrazně protestoval během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Šokovalo ho, že během této státní návštěvy byla pošlapávána práva českých občanů.

Chtěl by být Kalousek prezidentem? Odpověděl nejen na tuto otázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Čas od času se ozývají hlasy, že by se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek mohl stát prezidentem. Naposledy se takto vyjadřoval jeden z občanů na setkání se stávající hlavou státu Milošem Zemanem. Ale chtěl by Miroslav Kalousek kandidovat?

„Nemám v úmyslu kandidovat na Hrad, ale velmi bych si přál, kdyby to udělala nějaká osobnost, která by byla pojistkou demokracie, což u současného prezidenta postrádám,“ posteskl si.

Pokud jde o návštěvu čínského prezidenta v Praze, politik nemá nic proti rozvíjení obchodních vztahů s druhou nejsilnější ekonomikou světa, ale ani trochu se mu nelíbí monstrózní přivítání, které se dostalo Si Ťin-pchingovi. Byla to póza, která připomněla naši komunistickou minulost. Ve Velké Británii čínského prezidenta sice vítali snad ještě pompézněji, jenže to neznamená, že by to v Česku bylo v pořádku.

„Každá země má své vzpomínky a historii, takže pokud tady byla nějaká papalášská estetika a polistopadová republika se od toho ostře odstřihla, je třeba v tom pokračovat. Ale to, co pokládám za nejvíc nebezpečné, bylo porušování ústavních práv občanů České republiky,“ varoval.

Čínští turisté, kteří podle Kalouska pravděpodobně turisty nebyli, se chovali agresivně vůči českým občanům s tibetskými vlajkami. A česká policie čínské agresory ještě chránila. To je problém. Proč se tak dělo, se prý musíme ptát v Poslanecké sněmovně, protože příslušný pokyn mohl přijít z míst nejvyšších. A to si nesmíme nechat líbit.

Předseda TOP 09 také důrazně odmítl kritiku exministra životního prostředí Martina Bursíka, který Kalouska obvinil, že byl zbytečně agresivní v kontaktu s policisty a snažil se vyvolat konflikt v okamžiku, kdy chtěl, aby byl umožněn průchod demonstrantům upozorňujícím na porušování lidských práv v Číně. „Té kritice nerozumím. Protože kdybych chtěl vyvolat konflikt, tak jsem ho vyvolal,“ konstatoval někdejší ministr financí.

Nakonec vyčetl prezidentu Zemanovi, že se pokouší zemi odtrhnout od Západu a přiklonit ji k Rusku a Číně. Sám Kalousek nevidí nic špatného na tom, když jednáme s diktátory, ale neměli bychom nikdy zapomínat na demokratické hodnoty. Na svobodu, na lidská práva a tak podobně. Stejně tak bychom neměli zapomínat, kdo jsou naši spojenci. Známe je z EU i z NATO, nikoli z Moskvy nebo z Pekingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…