Chtěli být zelení. Prohráli ale u soudu s ještě zelenějšími... Jakl se baví

24.03.2024 10:30 | Monitoring

Publicista Ladislav Jakl kladně odpověděl na otázku, zda lze někdy souhlasit s „klimatickými fanatiky“. Glosoval soudní spor v Amsterodamu, v němž bojovníci za klima žalovali leteckou společnost KLM, jež se podle nich dopouštěla klamavé komunikace, když prohlašovala, že její služby přispívají k „udržitelnosti“, a soud vyhráli.

Chtěli být zelení. Prohráli ale u soudu s ještě zelenějšími... Jakl se baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Na letišti Schiphol „aerolinky KLM lákaly zákazníky na to, že když se proletíte jejich letadlem přes oceán, přispějete k udržení kdovíčeho. Pro tuhle skoro dnes společensky povinnou slovní mlhu už dokonce existuje termín greenwashing. Něco jako ‚zelené vymývání‘“, napsal Jakl ve své glose Klovající zelené vrány na webu Institutu Václava Klause.

„Udatní bojovníci s podnebím pochopitelně vědí, že i ten nejdůmyslnější kerosin se při spalování zčásti promění i v onen zlý (i když životodárný) kysličník uhličitý. A požadovali stažení takové reklamy. A u soudu vyhráli,“ dodává publicista.

„Angličané tomu říkají „dog eats dog‘. Do češtiny bychom to přeložili asi jako ‚vrána vráně oči nevyklove‘ nebo ‚vlk vlkovi vlkem‘. Prostě zelení blouznivci narazili na ještě větší zelené blouznivce. A proč lze při tom fandit těm blouznivějším blouznivcům? Nachytali krasomluvné korporativce při pokrytectví. A to je vždycky kino, kde normální člověk rád sedí v první řadě s kyblíkem popcornu,“ uzavírá Ladislav Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…