Čínské akcie pokračují v propadu. Indexy ztrácejí sedm procent

08.07.2015 8:10

Čínské akcie i přes další opatření úřadů dnes prohlubují propad a hlavní indexy začaly více než sedmiprocentními ztrátami. Ze svých maxim z půlky června ztrácejí indexy čínských burz přes 30 procent a jejich pád je novou hrozbou pro druhou největší světovou ekonomiku. Situace v Číně se odráží i na ostatních asijských trzích, kde už náladu investorů podrývá nejistota ohledně řecké krize.

Čínské akcie pokračují v propadu. Indexy ztrácejí sedm procent
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V předváděcím centru společnosti Huawei v Pekingu

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, ztrácel krátce po zahájení 6,7 procenta a navázal na úterní oslabení o 1,8 procenta. Index tokijské burzy Nikkei oslaboval v půlce dne o 1,6 procenta a regionální index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří ztrácel 2,5 procenta.

Rostou iracionální prodeje

Čínská komise pro regulaci cenných papírů dnes uvedla, že zaznamenala výrazný nárůst „iracionálních prodejů“ akcií. Dodala, že úřady poskytnou makléřským firmám, které půjčily investorům na nákupy akcií velké množství peněz, dostatek likvidity, aby byly schopny zmírnit na trhu „atmosféru paniky“.

Centrální banka sdělila, že podpoří stabilitu na akciovém trhu a bude situaci „pozorně monitorovat“. Propad cen akcií přiměl Peking v minulých dnech k řadě opatření na podporu trhu, včetně embarga na vydávání nových akcií či snížení úrokových sazeb.

Na dvou čínských burzách pozastavilo obchodování se svými akciemi pět tisíc firem

Na burzách v Šanghaji a Šen-čenu dnes pozastavilo obchodování se svými akciemi zhruba 500 firem, uvedla agentura Reuters na základě analýzy firemních sdělení. Podle čínských médií přerušilo obchody s akciemi, nebo se k tomu chystá, více než polovina čínských firem obchodovaných na burze.

Výprodej na čínském trhu odstartoval poté, co se indexy od listopadu do poloviny června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.

K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.

Burzovní krach by mohl mít nepříznivé dopady na celou čínskou ekonomiku, která v poslední době postupně oslabuje. Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem za posledních 24 let. V letošním prvním čtvrtletí rostla ekonomika už jen o sedm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…