Církev a Mynář se zlobí. Co jste to napsali? Hospodářské noviny pod palbou

04.08.2021 15:32

Katedrála sv. Víta dostane nové varhany za desítky milionů korun. Informovala o tom Kancelář pražského hradu (KPR) a arcibiskupství pražské. Ti se rovněž ohradili proti nejnovějšímu, údajně lživému, článku Hospodářských novin. Kancléř Mynář prý dovoz hudebního nástroje ze Španělska nijak neblokuje a už vůbec ne kvůli pozemkům v Osvětimanech.

Církev a Mynář se zlobí. Co jste to napsali? Hospodářské noviny pod palbou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Varhany v kostele

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
Kancelář prezidenta republiky a pražské arcibiskupství vydalo prohlášení, ve kterém informují občany o tom, že katedrály sv. Víta, Václava, Vojtěcha a Panny Marie se můžou těšit na nové varhany. „Ty se momentálně nachází ve Španělsku, poblíž Barcelony, v již téměř dokončeném stavu. V posledních měsících se firmě mistra Grenzinga daří nahradit čas ztracený kovidovou epidemickou uzávěrou. Probíhají poslední úpravy varhan, které si vyžádaly provozní zkoušky nástroje,“ píše se ve zprávě.

Vznik vzácného nástroje umožnila podle prohlášení finanční sbírka ve výši 85 milionů korun. Na příjezd varhan se připravuje i samotná katedrála. „Probíhá příprava stavební úpravy kůru, která jej připraví na instalaci svatovítských varhan. Víme, že očekávání svatovítských varhan veřejností je veliké, a proto vše konáme bez zbytečných odkladů.“

Kancelář prezidenta republiky a pražské arcibiskupství zároveň v prohlášení žádají zástupce médií, aby se projekt svatovítských varhan nestal v předvolebním období terčem zákeřných mediálních útoků. „Kancelář prezidenta republiky a arcibiskupství pražské tímto deklaruje, že po celou dobu příprav projektu panuje shoda na společném úsilí dokončit misi co nejrychleji, ale zároveň co nejpečlivěji a nejhospodárněji.“

Tato prosba novinářům souvisí dle zprávy zejména s dnešním článkem Hospodářských novin. Podle KPR a arcibiskupství je článek ve svém celku zavádějící a dokonce zcela lživý v části, když tvrdí, že kancléř Vratislav Mynář nějakým způsobem blokuje instalaci varhan v katedrále, či podmiňuje prodejem jakéhosi pozemku v Osvětimanech. „Pan Mynář patří od samého počátku mezi velké podporovatele celého projektu, který se naopak vždy snažil přispět k nalezení shody a přispět k co nejrychlejšímu završení společného díla,“ ujišťuje prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…