Cirkus Británie. Žantovský na ČT kroutil hlavou. A Zahradil odhadl, že nikdo nesebere odvahu učinit změnu

26.02.2019 14:24

Britská opozice nečekaně otočila – šéf labouristů Corbyn podpoří druhé referendum o vystoupení z EU, pokud parlament neschválí jeho návrh řešení dohody o Brexitu. V pondělních Událostech, komentářích na ČT24 tentokrát o budoucnosti Brexitu debatovali europoslanec za ODS Jan Zahradil a ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský.

Cirkus Británie. Žantovský na ČT kroutil hlavou. A Zahradil odhadl, že nikdo nesebere odvahu učinit změnu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michael Žantovský přišel podpořit Jiřího Drahoše do Kongresového centra v Praze, kde Drahošův štáb sledoval výsledky prezidentských voleb

Zahradil hodnotí Corbynův krok jako taktický manévr. „Celá záležitost okolo Brexitu se stala rukojmím vnitropolitického boje v obou hlavních stranách,“ uvedl s tím, že Corbynovi, jak známo, odešlo v posledních dnech osm poslanců. „Oni udávali jako důvod rostoucí antisemitismus,“ připomněl. „Jak Corbyn, tak Mayová mají potíže se stranickou disciplínou. Takže Corbyn tomu vlivnému křídlu ve své straně, které referendum požadovalo, udělal ústupek,“ shrnul Zahradil.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

Že by šlo o nějaký rozhodný posun, se podle Žantovského ale říci nedá. „Je to jen pokračování taktického boje. Corbyn v tomto ohledu změnil názor již tolikrát,“ mávl rukou s tím, že původně byl zastáncem Brexitu, pak byl neutrální a nyní se začíná klonit ke druhému referendu. „To je pro kredibilitu potilika... To není moc dobré,“ kroutil Žantovský hlavou.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Poslanec Zahradil by rozhodně nevylučoval možnost, že Brexit jako takový bude odložen. „Připadá mi ale pravděpodobnější, že k Brexitu dojde k tomu původně plánovanému datu 29. 3., a tipl bych si v tuto chvíli, že to bude spíše bez dohody,“ mínil a zopakoval, že dvoustranná dohoda mezi Británií a EU mu připadá opravdu méně pravděpodobná.

„Mně předevčírem říkal jeden vysoký činitel EU, že to, co umí Evropská unie dělat nejlépe, je zastavit stopky,“ řekl Žantovský, podle kterého je to možná jeden z dost možných scénářů, ke kterému se blížíme. „Zajímavá bude i hra o to, kdo na sebe zmáčknutí tlačítka těch stopek vezme,“ podotkl na závěr s tím, že Evropané by samozřejmě chtěli, aby to byla Mayová, a ta zase naopak, aby to byli Evropané.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…