Církve podpořily příjezd křesťanských uprchlíků

18.02.2016 20:01

Zástupci církví a křesťanských organizací působících v Moravskoslezském kraji dnes ve společném prohlášení podpořili příjezd křesťanských uprchlických rodin, které v pátek mají přijet mimo jiné i do Smilovic na Frýdecko-Místecku. Právě v této malé obci se proti jejich pobytu postavila část obyvatel.

Církve podpořily příjezd křesťanských uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominanta města kostel Sv. Štěpána

Na schůzi zastupitelstva dali otevřeně najevo, že irácké křesťanské uprchlíky ve své obci nechtějí. ČTK prohlášení poskytla Lenka Waszutová, mluvčí Slezské diakonie, která uprchlíkům mířícím do kraje bude pomáhat.

„Rozumíme obavám mnohých lidí z rizik, s nimiž je spojena současná živelná imigrační vlna utečenců mířících do Evropy. V případě 153 křesťanských uprchlíků, jejichž příjezd do České republiky schválila vláda, je ovšem situace jiná. Tito lidé byli již před svým příjezdem do naší vlasti prověřeni českými tajnými službami i úředníky ministerstva vnitra,“ uvádí se v prohlášení. Zároveň připomíná, že jde o oběti islámského teroru, které byly kvůli křesťanské víře nuceny opustit své domovy a utéct do uprchlických táborů. „Ze všech lidí, kteří jsou zasaženi nepokoji na Blízkém východě, patří k těm nejpronásledovanějším,“ píše se v dokumentu.

Do Česka má už v pátek přiletět skupina zhruba 40 křesťanských uprchlíků, kteří kromě Smilovic budou umístěni také v Brně a u Jihlavy, kde už část iráckých křesťanských uprchlíků pobývá. Projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Do střediska Karmel ve Smilovicích jich má být v první fázi umístěno 14, celkem by jich tam měly být tři desítky. V zařízení mají ale pobývat jen dočasně, okolo šesti až osmi týdnů. Soustředit se budou na výuku českého jazyka a poznávání české kultury. Následně se rodiny přestěhují do klasických bytů a projdou dalším, asi čtyřměsíčním integračním procesem. Mezitím v ČR mají získat azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…