Čísla hovoří jasně: Islámského státu i uprchlíků se bojí značná většina Čechů

15.01.2016 18:41

Naprostá většina Čechů pokládá takzvaný Islámský stát za hrozbu pro bezpečnost České republiky, bezpečnost Evropy i pro mír ve světě. Za loňský rok podíl obyvatel s tímto názorem vzrostl. Vyplývá to z prosincového průzkumu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Čísla hovoří jasně: Islámského státu i uprchlíků se bojí značná většina Čechů
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Aktivity Islámského státu (IS) vnímalo v prosinci jako hrozbu pro Česko 87 procent obyvatel, což je proti listopadu nárůst o deset procentních bodů. Listopadový průzkum se uskutečnil ještě před teroristickými útoky v Paříži. Na začátku loňského roku představoval IS hrozbu pro Českou republiky podle 67 procent dotázaných lidí, uvádějí únorové výsledky.

Ještě vyšší podíl respondentů soudí, že Islámský stát je nebezpečím pro Evropu. V prosinci vyjádřilo tento názor 95 procent z nich. Proti listopadu jde o nárůst o šest procentních bodů a proti únoru o deset procentních bodů. Mír ve světě ohrožuje IS na základě prosincových dat podle 92 procent obyvatel, meziměsíčně se jejich podíl zvýšil o čtyři procentní body. Loni v únoru převážil tento názor u 86 procent respondentů.

O situaci v souvislosti s IS se v prosinci zajímalo podle průzkumu 67 procent Čechů

Islámský stát ohrožuje bezpečnost Česka podle průzkumu víc než migrační krize a situace na Blízkém východě. Uprchlíky vnímalo v prosinci jako hrozbu 82 procent dotázaných lidí, vývoj v Izraeli a Palestině tři z deseti obyvatel.

O situaci v souvislosti s IS se v prosinci zajímalo podle průzkumu 67 procent Čechů, zájem meziměsíčně vzrostl o dva procentní body. V únoru se o události kolem takzvaného Islámského státu zajímalo 54 procent obyvatel. Situaci kolem uprchlické krize sledovalo minulý měsíc 74 procent respondentů. O aktivity IS, situaci kolem uprchlíků i o dění na Blízkém východě zajímají se podle autorů průzkumu více zajímají muži než ženy a zájem sílí s rostoucím věkem, zvyšujícím se vzděláním i životní úrovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…