Člen ČSSD útočí na Mynáře: Pane kancléři, odstupte

29.09.2013 18:44

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se nemůže účastnit některých důležitých jednání, protože nemá bezpečnostní prověrku. Tvrdí, že to nepředstavuje žádný problém ve výkonu jeho funkce. Bezpečnostní expert ČSSD a lídr stranické kandidátky ve Zlínském kraji Antonín Seďa je však opačného názoru a Mynáře dokonce vyzývá k odchodu z funkce. Na jeho postoj upozornil server Týden.cz.

Člen ČSSD útočí na Mynáře: Pane kancléři, odstupte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

"Je neslýchané, aby nejvyšší státní úředník neměl prověrku na přísně tajné či tajné, a to i tehdy, když to prezidentovi nevadí. V zavedených demokraciích je nemyslitelné, aby nejvyšší státní úředník tuto bezpečnostní prověrku neměl,“ píše Seďa na svém profilu na Facebooku.

Svůj příspěvek uvádí slovy „Pane kancléři Mynáři, odstupte“ a vysvětluje v něm, proč se domnívá, že by měl kvůli chybějící bezpečnostní prověrce opustit svou funkci. Jako kancléř se totiž nemůže seznamovat s utajovanými skutečnostmi či zprávami, také se nemůže účastnit například zasedání Bezpečnostní rady státu či připravovat státní návštěvy.

Mynář představuje bezpečnostní riziko

"Pozastavit bezpečnostní prověrku v průběhu řízení u Národního bezpečnostního úřadu znamená, že se našly nesrovnalosti, snad z důvodu jeho dřívějšího podnikání či kontaktů na nedůvěryhodné osoby. Ať je to tak či onak, představuje Vratislav Mynář pro Českou republiku bezpečnostní riziko," míní.

Mynář se ale kritice na svou adresu opakovaně brání. „Na výkon své funkce nepotřebuji tuhletu prověrku. Standardní postup Kanceláře prezidenta republiky je, že na zasedání vlády a na tyhle záležitosti chodí odborní ředitelé, kteří samozřejmě danou prověrku mají," nechal se slyšet v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…