Členů ODS ubývá a ubývá. Předseda Fiala je však spokojen

22.04.2014 7:41

ODS má nyní tolik členů, kolik jich měla při svém založení, tedy zhruba 18 tisíc. Její předseda Petr Fiala je však s počtem straníků spokojen, protože zůstávají ti, kteří mají společný pohled na společnost a nevyhledávají v politice pouze výhody pro sebe. MF Dnes cituje Fialu, který se domnívá, že dobrá sebereflexe nezvýší voličské preference.

Členů ODS ubývá a ubývá. Předseda Fiala je však spokojen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

ODS přichází o další členy. Podle informací MF Dnes nezaplatili další z nich do konce března příspěvky a počet občanských demokratů tak klesl na 18 018 straníků. Za Topolánkovy vlády jich přitom měla víc než 33,5 tisíce.

Její současný předseda je s tím však prý paradoxně spokojen, podle něj zůstávají ti, kteří nehledají primárně svůj prospěch. „V roce 1991 začínala ODS s 18 tisíci členy, nyní jich máme znovu 18 tisíc. Na vrcholu moci měla v roce 2008 a 2009 ODS přes 30 tisíc členů. Zůstali ti, kteří – stejně jako v roce 1991 – nečekají od politiky primárně vlastní prospěch, ale sdílejí podobnou představu o společnosti,“ vysvětluje její předseda.

ODS svá selhání pojmenovala

Petr Fiala prý stojí o konzervativní voliče a snaží se opět získat jeich důvěru. Sebereflexe prý ale není to, co by občany přesvědčilo. „Mnoho lidí mi klade otázky, zda jde ODS zachránit a proč se angažuji ve straně s tolika problémy. ODS svá selhání otevřeně pojmenovala a vydala se na cestu obnovy. Některým kritikům to nestačí, protože do pádu ODS promítají své osobní zklamání a selhání. Nikdo nás ale nebude volit kvůli dobré sebereflexi," uvedl pro MF Dnes Fiala.

Nutno poznamenat, že kromě počtu členů se stále snižují i voličské preference občanů. Nyní se občanští demokraté pohybují někde okolo hranice nutné pro vstup do sněmovny, respektive okolo 7 procent. Skutečnou prověrkou vývoje tak budou květnové volby do Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…