Co Nagyová obstarávala Nečasovi. I to v nevídaném rozhovoru sdělil Tomáš Hrdlička

21.07.2015 14:51

Nečas byl introvert a diskuse s ním byla neuvěřitelně obtížná, říká bývalý funkcionář pražské ODS Tomáš Hrdlička v rozhovoru, který údajně poskytl poprvé dvou letech serveru Česká pozice. Ohledně toho, že je prošetřováno podezření, že chtěl zabránit jmenování Lenky Bradáčové šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství, představil svou verzi celé věci. Otřel se mimo jiné o Karla Schwarzenberga, Jana Rumla a Zdeňka Bakalu kvůli tomu, jak privatizovali Becherovku. A naznačil, že Miroslav Kalousek si vydělal víc peněz, než kolik oficiálně přiznává.

Co Nagyová obstarávala Nečasovi. I to v nevídaném rozhovoru sdělil Tomáš Hrdlička
Foto: ČT
Popisek: Člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička z ODS

To, jaký měl vztah s Janou Nagyovou, jaký má nyní vztah s uvězněným lobbistou Romanem Janouškem, ale i to, jaký má majetek a co plánuje v nejbližší době, prozradil v prvním rozhovoru, který poskytl po dvou letech, bývalý významný funkcionář ODS Tomáš Hrdlička, který býval označován za jednoho z tzv. kmotrů. Hrdlička rozhovor poskytl serveru Česká pozice.

Hrdlička přiznal, že si s Janou Nagyovou volali, prý ale málo. Primárně ji vnímal jako spolupracovnici Petra Nečase. „Pravdou je, že Petr Nečas byl absolutní introvert a jakákoliv diskuse s ním byla neuvěřitelně obtížná. Jana Nagyová mu dávala sociálně-empatický rozměr,“ tvrdí Hrdlička.

Kdyby procesy fungovaly normálně, Nečas by se předsedou ODS a premiérem nikdy nestal

Vzápětí se dopustil dalšího pozoruhodného prohlášení: „Kdyby procesy fungovaly normálně, Nečas by se předsedou ODS a vlády nikdy nestal. Jeho zvolení bylo výsledkem několika nestandardních událostí. Nejen pádu Topolánkovy vlády, ale třeba i zpackaného projevu Davida Vodrážky na stranickém kongresu,“ říká Hrdlička.

V pozoruhodných výrocích pak pokračuje, když na otázku, zda využíval Janu Nagyovou pro svůj byznys, odpověděl, že u Nagyové „šlo především o vztahy, dělala prostředníka mezi lidmi“. Někdejší vrchní ředitelka Nečasova kabinetu prý byla „manažerka lidských vztahů“. „Petr Nečas neuměl komunikovat s některými ministry, jako by měl strach. V tom hrála jeho roli,“ říká Hrdlička.

Že jsem chtěl zabránit jmenování Bradáčové? Byla to legrace

Server upozornil, že olomoučtí žalobci prošetřují podezření, že Hrdlička chtěl zabránit jmenování Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze. Tuto věc Hrdlička vysvětlil tak, že se prý před několika lety náhodou potkal v hospodě s Petrem Dimunem. „Seděli jsme proti sobě a já mu začal volat. „Jé, ty mi telefonuješ,“ říká mi. Já mu s velmi ironickým nádechem odpověděl: „Petře, mohl by ses už vykašlat na tu podporu Jiřího Pospíšila? Vždyť víš, že nám škodí.“ Kdo zná Petra Dimuna, ví, že nikdy nepatřil do Pospíšilova fanklubu. Byla to ironie. Je nesmysl, pokud si vyšetřovatelé myslí, že jsem musel přemlouvat Dimuna, aby už nepodporoval Pospíšila. Byla to legrace a nemůžu za to, že novináři a policajti neznají reálie,“ uvedl Hrdlička.

Do policie se v průběhu rozhovoru pustil ještě jednou, když uvedl, že „je divné, když 40 policistů na třech místech po republice hledá pracovní smlouvu Renaty Vesecké v Energetickém regulačním úřadu. Vypadalo to jako zátah proti teroristům. To je úplně úchylné. Kolik takový zásah policii stál? Určitě v řádu milionů korun. Vždyť by bývalo stačilo zaslat písemně žádost o vydání smlouvy. Pak byste třeba zjistili, že paní Vesecká nemá v ERÚ co dělat, a musela by odejít. Je to však třeba řešit policejním zásahem?“

Byl jsem vždy podnikatel nebo tradiční politik

V další části rozhovoru serveru nadhodil, že nyní vězněný lobbista Roman Janoušek se před lety označil za politického podnikatele. „A co vy?“ zeptal se Hrdličky server. „Já se vždy cítil podnikatelem. Nebo tradičním politikem, jako je Andrej Babiš, Karel Schwarzenberg nebo Mirek Kalousek. Před politikou nebo po ní jsem měl podnikání jako Andrej Babiš nebo Karel Schwarzenberg. Těžko mě můžete označit za osobu, která vystupovala v přítmí,“ řekl Hrdlička.

Kdyby neexistovaly VV, vládl by tu Paroubek a komunisté

Na námitku, že stál přece za zrodem exprimátora Prahy Bohuslava Svobody a za nástupem Věcí veřejných (VV) do vysoké politiky, což se tradičnímu politikovi nebo podnikateli nepovede, přiznal, že se věnoval politice a uplatňoval vlastní strategii. „Za mě ODS volby vyhrávala. I v době, kdy už jsem za ni nekandidoval, znovu volby vyhrála, neboť jsem za ni v Praze nesl díl odpovědnosti,“ tvrdil.

Prohlásil také, že politik by měl být především racionální. „Kdyby neexistovaly Věci veřejné, neměli bychom pravicovou vládu, ale kabinet Jiřího Paroubka a komunistů. Ano, ve VV jsem viděl jistý smysl. Co se dělo poté kolem Víta Bárty, jsem nemohl ovlivnit. Na politice mě bavila spíše hra a kombinace než touha po reálném politickém výkonu,“ řekl.

Než Janoušek podlehl alkoholu, byl to úžasný člověk

Pozoruhodně odpověděl také na otázku, jaké má nyní vztahy s Romanem Janouškem a Ivem Rittigem. S druhým jmenovaným se prý tolik nezná, ale připustil, že o sobě věděli. „Roman Janoušek, než podlehl alkoholu, byl úžasný člověk. Doufám, že se závislosti zbaví a budeme se znovu bavit a diskutovat třeba o knihách. Nezříkám se ho, přestože v současnosti není zrovna populární. Nejsem jako mnozí jiní, kteří na vztahy zapomínají a tvrdí, že ho neznají. Pamatuji si, kdo u něho seděl před kanceláří a třásl se, aby ho přijal,“ prohlásil.

Později jako příklad těch, kteří se nyní k Janouškovi moc nehlásí, uvedl bývalou členku pražské městské rady: „Mně ho jako svého dobrého přítele představila pražská exradní Alexandra Udženija. Měli vedle sebe v Chorvatsku domky, trávili spolu dovolené na lodi. Dnes je Alexandra čestnou političkou ODS a tvrdí, že se skoro neznají,“ podotkl. Vyjádřil přesvědčení, že Janoušek uspěje s dovoláním u Nejvyššího soudu. „Bylo to nestandardní vyšetřování, zejména využití odposlechů tak, že obhajoba neměla šanci na ně reagovat. Není normální, že dostal 4,5 roku, když jiní dostávají podobný trest za zabití,“ řekl. Svěřil se také s tím, jaký trest by Janouškovi uložil. Prý kdyby bylo na něm, tak by mu jej snížil. „Kromě zákazu řízení, protože není dobrý řidič, bych mu dal 400 hodin veřejných prací. Každý den ráno bych ho v oranžové vestě nechal zametat Nuselský most, aby tisíce řidičů viděly, že žádný strom neroste do nebe a že Česká republika je právním státem, ať někdo je, nebo není bohatý. Kdyby lidé viděli, že i ‚lord Voldemort‘ může skončit v oranžové vestě se smetákem, přispělo by to k důvěře v justiční systém. Trest má vést k nápravě, nemá být lynčem,“ uvedl.

Babiš něco vybudoval. Není to papírový chytrák, jako Kalousek

Hrdlička dostal i otázku na to, jaký má vztah s Andrejem Babišem. „Říká se, že má střet zájmů. V případě biopaliv to ale byl Kalousek, kdo před lety prosazoval jejich podporu, a dnes Babišovi nadává,“ uvedl. Vadí mu ale, že šéfem šéfů finančních úřadů je Babiš. „A tito jemu podřízení úředníci kontrolují jeho firmy. Nelíbí se mi, že má přístup k papírům mých společností. Teoreticky může likvidovat konkurenci, což je postavené na hlavu,“ myslí si. Na druhou stranu je rád, že Babiš má zkušenosti s podnikáním a něco vybudoval. „Není to papírový chytrák jako Kalousek, který nikdy nic – oficiálně – nevydělal. Babička mi říkala, že starostu by měl dělat nejbohatší sedlák. Ptal jsem se jí: ‚Babi, proč?‘ A ona: ‚Blbec, kterýmu hlady chcípne koza, se nepostará o sebe. Proč by se pak takový člověk měl starat o naše společné blaho?‘ Jsem klidnější, spravuje-li peníze Babiš, a ne Kalousek,“ prohlásil Hrdlička.

Zajímavě odpověděl i na otázku, zda nevadí, že kancléř prezidenta Vratislav Mynář po 2,5 roku na Hradě stále nemá bezpečnostní prověrku. „Těžko říct. Když už se ale bavíme o čestných a spravedlivých politicích, Karel Schwarzenberg by také neměl dostat prověrku. Se svým kamarádem Zdeňkem Bakalou na základě rozhodnutí vlády o jediný hlas Jana Rumla – jejich kámoše – zprivatizovali Becherovku. Tu následně prodali francouzskému Pernodu. Ukažte mi, kde jsem se dopustil takové prasárny, kdy parta kámošů shrábla státní firmu,“ podotkl Hrdlička.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…