Co jste měl společného s kmotrem Mrázkem, vyslýchal Karla Gotta novinář Kmenta. Dodnes se diví, proč mu zpěvák praštil telefonem

03.10.2019 18:35

Na Karla Gotta zavzpomínal i investigativní novinář měsíčníku Reportér Jaroslav Kmenta. Prozradil, čím populárního zpěváka opravdu hodně rozzlobil, a sdělil, proč si myslí, že má Gott mít pohřeb se státními poctami, a ne státní pohřeb. Udeřil přitom i na premiéra Andreje Babiše (ANO).

Co jste měl společného s kmotrem Mrázkem, vyslýchal Karla Gotta novinář Kmenta. Dodnes se diví, proč mu zpěvák praštil telefonem
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta má za to, že Karel Gott byl člověk, který na jedné straně dokázal podepsat Antichartu, a hlasitě a velmi viditelně se tak postavit na stranu normalizačních komunistů, ale současně byl schopen nazpívat píseň „Kam tenkrát šel můj bratr Jan“, kterou odkazoval na oběť Jana Palacha. Komunisté rádi využívali Gotta jako jistou ikonu svého režimu, ale současně se o slavného zpěváka zajímala komunistická Státní bezpečnost. Kmenta poznamenal, že byl pod drobnohledem StB kvůli svým stykům s veksláky.

Teď chce Karla Gotta marketingově využít premiér Andrej Babiš. Jeho vláda mu chce vystrojit státní pohřeb, ačkoli to dosud byla výsada exprezidentů. A i to má svůj historicko-politický rozměr a rozporuplnost. Premiér Babiš kolaboroval s komunistickým režimem. Jako agent Bureš podle záznamů spolupracoval s totalitní policií StB. S tou StB, která Gotta kdysi vyšetřovala kvůli údajným valutovým machinacím,“ napsal Kmenta v textu uveřejněném na serveru Seznam Zprávy.

Investigativní reportér se prý v roce 2007 pokoušel zjistit o údajných kontaktech Gotta s veksláky víc informací. Ptal se ho prý i na lidi kolem zavražděného kmotra Františka Mrázka. Gott se prý notně rozzlobil. Rozlítil ho novinářův dotaz, proč byl v osmdesátých letech „tajně“ majitelem jeho vily král veksláckého obchodu s hodinkami Miroslav Provod.

„‚Neznám důvod, proč bych měl teď něco vysvětlovat. To se vysvětlilo, hotovo, tečka. Končím. Ještě něco o muzice máte? Jaké bylo vlastně vaše jméno?‘ odpověděl. ‚Jmenuji se Kmenta. V novinách se věnuji převážně kauzám z politiky nebo policie. Proto zkoumám i minulost Mrázka,‘ odpověděl jsem mu. ‚Aha. Tak až budete na oddělení kultury, tak vám budu rád odpovídat,‘ sdělil mi Gott a zavěsil telefon. Kolegům pak v jiném rozhovoru řekl, že jsem čiré zlo,“ prozradil Kmenta.

Gott by podle novináře uspěl i v jiných zemích. Kdyby se narodil jako Brit, možná by se dnes honosil šlechtickým titulem. Ale nežil ve Velké Británii. Narodil se v té části Evropy, přes kterou se v době jeho života přehnaly dva totalitní režimy, což jeho život ovlivnilo. Jako úspěšný umělec si tak podle Kmenty Gott zaslouží pohřeb se státními poctami, ale ne státní pohřeb. 

„Karel Gott si zaslouží úctu, nikoli však oslavu vytvořenou marketingovou divizí Babišova kabinetu. Středečním mimořádným zasedáním vlády dělá Babiš vše pro to, aby Gottův odkaz pošramotil – minimálně u té části společnosti, která uznávala jeho pěvecké kvality, ale která ho zároveň v mravní rovině viděla jako symbol bývalého režimu či zasloužilého a později národního umělce,“ shrnul Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…