Co můžete také slyšet v ukrajinské televizi: Občané, vezměte si granátomety a jděte rozstřílet francouzskou ambasádu

31.07.2015 9:27

Červnová návštěva delegace francouzských poslanců na Krymu, který loni v březnu anektovalo Rusko, se na Ukrajině setkala s velkou nevolí. Jeden z ukrajinských poslanců žene Francouze před soud a kyjevský politolog Oleg Soskin dokonce z televize vyzýval občany, aby francouzskou ambasádu rozstříleli granátomety.

Co můžete také slyšet v ukrajinské televizi: Občané, vezměte si granátomety a jděte rozstřílet francouzskou ambasádu
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

„V současné době se na Ukrajině nachází tisíce Francouzů. Pokud by si všichni chtěli způsobit nějaký problém, ať beze všeho jedou navštívit Krym. Potom se ale nemohou divit, když některý ukrajinský občan vezme do ruky minomet nebo granátomet a půjde jim rozstřílet ambasádu,“ hřímal Soskin v rozhovoru pro televizi Déšť, která je známá svou vyhraněnou protiruskou rétorikou.

Ukrajinci by dle něj nemuseli takovou hanebnost zkousnout a mohli by navrch francouzskou ambasádu obsadit. „Je to plivanec do duše ukrajinského lidu. Je to stejné, jako kdyby Islámský stát okupoval francouzskou oblast Champagne a začal společně s mudžáhedíny produkovat francouzské šampaňské,“ pokračoval ukrajinský politolog ve své řeči.

Ukrajinská média dle slovenského portálu Hlavnésprávy.sk reagovala na toto prohlášení poměrně vlažně. Některá z nich prý uznala, že Soskin de facto přímo naváděl Ukrajince ke zteči francouzské ambasády. Vzápětí ale poznamenala, že za tento skutek politologovi prakticky nic nehrozí. Útoky granátomety jsou totiž v ukrajinských městech běžné a ukrajinské zákony jsou tak „demokratické“, že by Soskin mohl být přinejhorším obviněn z výtržnictví.

Dojezdili. Běda Francouzům

Poslanec ukrajinského zákonodárného tělesa Nejvyšší rady Georgij Logvinskij navíc podal na francouzské poslance trestní oznámení, kterým se již začala zabývat Generální prokuratura Ukrajiny. "Dojezdili. Běda, Francouzům hrozí 5 – 8 roků. Na základě mého apelu ke Generální prokuratuře Ukrajiny již bylo zahájeno prověřování," napsal dle portálu Naše republika Logvinskij na svůj facebookový účet s tím, že všichni členové zahraniční delegace na Krymu „se budou zodpovídat.“

Lidový poslanec obvinil francouzské poslance z vyjednávání s okupanty a narušení hranic s Ukrajinou. Zdůraznil, že v souladu s článkem 332-1 trestního zákoníku Ukrajiny je trest za činy spáchané zahraniční delegací 5 – 8 let vězení a zbavení práva zastávat určité pozice po dobu až 3 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…