Co vy na to? Z Číny letí záchrana. Ale v Čechách, tam Číňané slyší toto

18.03.2020 15:24

V těchto dnech často vyvstává otázka, jaký má být postoj České republiky k Čínské lidové republice. Má se Číně děkovat? Má se jí připomínat, že právě tam virus začal? Nebo obojí? Podle Jakuba Jandy by se Čína měla snažit zmírnit průběh ve zbytku světa, ale žádný zachránce není. Dle právníka Vyvadila by naopak měl Hamáček mít poradce z Číny. A komunisté se holedbají svými kontakty s tamními komunisty.

Co vy na to? Z Číny letí záchrana. Ale v Čechách, tam Číňané slyší toto
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Centrum průpravy profesních dovedností, jak říkají Číňané, u města Aksu v Sin-ťiangu

Jiří Ovčáček kupříkladu informoval, že „Čína je připravena posílit spolupráci s ČR v boji s novým koronavirem. Uvedla to čínská diplomacie poté, co z Pekingu dorazilo 150 tisíc rychlotestů.“

Právě k větší spolupráci vyzval právník Jiří Vyvadil: „Nechci dávat laciné rady, ale myslím si, že by vláda měla požádat Čínu o jednoho úspěšného organizátora z Wu-chanu a zařadit ho k Hamáčkovi.“ Zdůvodnil to tím, že stav v Číně byl tragický a věci dobíhají, ale došlo tam pravděpodobně k největšímu světovému zlepšení za pouhé dva měsíce.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
Naopak, kdo na Čínu nasazuje, je ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda. „V roce 1983 sovětská KGB zahájila dezinformační operaci, která měla lživě přesvědčit svět, že Spojené státy vyvinuly AIDS a rozšířily ho, aby posílily svou nadvládu. Komunistická Čína nyní dělá to samé. Přestože za zanedbání reakce na koronavirus a potírání varování vlastních lékařů je zodpovědná čínská vláda, tak nyní ta samá čínská vláda rozjela hnusnou dezinformační operaci,“ napsal.

Uvedl, že mluvčí čínského ministerstva zahraničí začal šířit, že by původcem koronaviru mohla být americká armáda. Čínští velvyslanci prý tuto lživou dezinformací šířit začali v Africe. Tam podle Jandy chce Čína rozšířit nedůvěru k USA.

„Takhle se chovají absolutní lidské zrůdy. Nejhorší světovou pandemii za sto let, která vznikla kvůli špatnému postupu čínské vlády, nyní čínská vláda zneužívá pro vytváření hnusných lží a jejich šíření pro své imperiální ambice. Ne, čínská vláda není žádný zachránce.

Pokud nám v něčem pomůže, tak je to jen dobře a měla by se snažit snížit dopady svého vlastního jednání v prvních týdnech epidemie. Čínská vláda zůstává příčinou současné krizové situace, a když takhle hnusně lže dál, tak jí prostě věřit nemůžeme,“ prohlašuje ředitel lobbistického spolku Janda.

„Kruh se uzavřel: z nedostatku ochranných prostředků ČR zachraňuje Čína, kde virus začal svou práci. Děkujeme!“ vzkázal šéfredaktor ČRo Vltava.

O Číně také na našem serveru hovořil Radek Nejezchleb, předseda OV KSČM Jindřichův Hradec. Ten také poděkoval za pomoc. A vyjádřil pochyby: „Pokud si primátor Prahy Zdeněk Hřib přečte tento titulek, patrně nebude skákat radostí. Nevím, zda vůbec přijme pomoc z Číny, když je to dle jeho názoru nespolehlivý obchodní partner.“ A navrhl ironicky, že by Hřib mohl dovézt zdravotnický materiál z Tibetu.

Konstatoval, že nyní chce od Číny nakoupit celý svět. „Pochopitelně není v této době vůbec jednoduché získat okamžitě v tak velkém množství tyto zdravotnické prostředky. Je třeba mít dobré vztahy. A zde si dovolím říct, že i Komunistická strana Čech a Moravy zde hraje významnou roli. Kolikrát jsme se mohli dočíst v médiích, že předseda Vojtěch Filip podniká nebezpečné aktivity a druží se s čínskými komunisty. Dnes všem občanům naší republiky dobré vztahy KSČM s Komunistickou stranou Číny jen napomohly k poskytnutí okamžité pomoci,“ připsal Nejezchleb zásluhy své straně.

A dodal, že si dovede představit, co by vyjednali Petr Fiala, Miroslav Kalousek, Marian Jurečka, Ivan Bartoš nebo Zdeněk Hřib. „Věřím, že právě tito lidé budou po odeznění pandemie mezi prvními, co budou vše kritizovat, a rychle opomenou, kdo nám poskytl okamžitou pomoc,“ odhaduje šéf stranické buňky. Ale zkritizoval i Andreje Babiše, který prý před krizí byl pro výměnu čínského velvyslance, ale nyní mu poděkoval.

Dodal, že je zvědav, kdo si na pomoc Číny vzpomene, až se pandemie přežene. Ale pár slov měl na adresu ČT: „Nemohu si ovšem odpustit pozastavit se nad naší státní Českou televizí a obzvláště chováním kontroverzního moderátora Václava Moravce v jeho stejnojmenném pořadu Otázky. V neděli 15. března si neodpustil jedovaté připomínky vůči Andreji Babišovi, co se nedostatku roušek a krizového řízení týče. Zdatně mu v tom sekundoval, kdo jiný, primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Je dnes jasné, že zde se zaspalo, ale informace České televize mi hodně často připomínají komerční televizi. Tuto partičku z ČT v čele s panem ředitelem Dvořákem a panem Moravcem, bych poslal hned na týden za pokladnu do supermarketu. Ať si zkusí práci obyčejných lidí, kteří je platí.“

Na závěr Nejezchleb vyjádřil přání, aby se národ stmelil, ale je si prý jistý, že po pandemii, „vylezou chvilkaři“ a budou vše kritizovat. „Kde dnes tito jsou? Co udělali pro naše občany? Také zajisté uvidíme nelítostný politický boj naší opozice pánů Fialy, Topolánka, Jurečky či Bartoše, kteří se budou předbíhat v tom, co by udělali lépe,“ posteskl si.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…