Cože, my platíme velryby? Babišovo ministerstvo objevilo zajímavé výdaje České republiky

02.06.2014 8:08

Při hledání možností, kde ušetřit, přišlo Ministerstvo financí s nápadem omezit členství v některých z 472 mezinárodních organizací. Za členství v nich příští rok zaplatíme čtyři miliardy korun, přitom v roce 2011 to bylo 3,3 miliardy. Informuje o tom MF Dnes s tím, že už název některých organizací vzbuzuje pochybnosti o tom, zda má vůbec smysl, aby v nich ČR působila.

Cože, my platíme velryby? Babišovo ministerstvo objevilo zajímavé výdaje České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Deník jako příklad uvádí Mezinárodní úřad pro mořské dno, Mezinárodní velrybářskou komisi, Unii pro kakao nebo Světovou organizaci pro orbu. Ministerstvo financí se v rámci hledání úspor rozhodlo výdaje spojené s členstvím v těchto organizacích prověřit a omezit. „Nyní zpracováváme analýzu toho, jaký přínos nám členství přináší a jaký je vývoj příspěvků za poslední roky,“ řekl listu náměstek ministra financí Martin Pros. Na základě výsledků analýzy dostanou jednotlivá ministerstva dopis s prosbou, aby zdůvodnila účast v některých sporných organizacích a aby vysvětlila růst příspěvků.

Podle listu to ale tak jednoduché s vystupováním z organizací, byť jejich názvy znějí někdy i dost zvláštně, nebude. „Politický i ekonomický prospěch z členství se hodnotí jen obtížně. Bez spolupráce zemí v rámci mnoha organizací by státy své zájmy prosazovaly jinde a jinak a velmi pravděpodobně by docházelo k více konfliktům jiného typu,“ cituje deník mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johanu Grohovou.

Nasvědčuje tomu i to, jak dopadl pokus omezit členství v některých mezinárodních organizacích v případě Nečasovy vlády. Přestože tehdy Česko vystoupilo ze šestnácti organizací, uspořených osmnáct milionů korun se rozpustilo v nárůstu poplatků za členství ve zbylých.

Jak dopadne nynější pokus o redukci, se podle listu uvidí již v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…