Čtvrtstoletí listopadu 1989 připomenou piety, setkání i protesty

14.11.2014 19:35

Čtvrtstoletí od pádu komunistického režimu v někdejším Československu připomenou v příštích třech dnech vzpomínkové akce a shromáždění po celé republice, ale především happeningy. Některé budou namířeny i proti tomu, jak svou funkci vykonává prezident Miloš Zeman. Ten do Prahy pozval své protějšky ze zemí visegrádské čtyřky a z Německa.

Čtvrtstoletí listopadu 1989 připomenou piety, setkání i protesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky se v pondělí dopoledne budou potkávat tradičně u pamětní desky na pražské Národní třídě, kde byl 17. listopadu 1989 komunistickou policií násilně potlačen pochod studentů. Průvod začal na Albertově, kde se uskuteční vzpomínkové shromáždění pořádané Karlovou univerzitou.

Na Národní třídě se uskuteční happening

Zeman se má s prezidenty setkat na Pražském hradě. Odpoledne by měli v Karolinu zahájit výstavu věnovanou 17. listopadu, na Albertově odhalit pamětní desku k výročí listopadových událostí a nakonec se zúčastnit slavnostního shromáždění v budově Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Prezidenti v Praze tak zakončí oslavy pádu komunistického režimu ve svých zemích, o den dřív budou v Bratislavě.

Na Národní třídě se uskuteční happening, který organizují skupiny protestující proti činům prezidenta Zemana. Sdružují se v platformě „Prezidente, odejděte!“. Další občanské iniciativy chystají na odpoledne do centra Prahy satirický průvod v karnevalových maskách. Levicové iniciativy na Klárově uspořádají shromáždění ke kritickému hodnocení vývoje v Česku a na podporu Zemana.

Se setměním by se v ulicích velkých českých a moravských měst měl objevit lidský světelný řetěz. Akci Světla pro svobodu aneb svíčky pro oběti komunismu pořádá platforma Bez komunistů.cz. Svíčky by měli zapálit také lidé v New Yorku, Paříži či Londýně.

Celkem se mají v centru Prahy uskutečnit podle policie dvě desítky shromáždění

Mezi večerní akce bude patřit neformální sraz všech stávkujících studentů DAMU z roku 1989, který se má uskutečnit v dobové atmosféře konce 80. let. Na Václavském náměstí, které bylo před 25 lety hlavním dějištěm všech demonstrací, bude koncert s názvem Znovu 89 k připomenutí událostí sametové revoluce. V Národním divadle se uskuteční předání Cen Paměti národa, na které bylo nominováno dvacet odpůrců komunistické totality z pěti středoevropských zemí.

Celkem se mají v centru Prahy uskutečnit podle policie dvě desítky shromáždění. Bude kvůli tomu omezena doprava na Národní třídě a Václavském náměstí a na zajištění pořádku mají dohlížet stovky policistů.

Pondělním akcím budou předcházet sobotní bohoslužba za 25 let svobody ve svatovítském chrámu a konference 25 let kapitalismu v ČR, na níž vystoupí Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Premiér Bohuslav Sobotka bude mít v sobotu projev při debatě s aktéry listopadových událostí. Mše a debaty jsou plánovány i na neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…