Premiér Sobotka se v USA setká s viceprezidentem Bidenem

14.11.2014 19:15

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se během návštěvy USA setká s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Schůzku, o níž česká diplomacie usilovala měsíce, dnes potvrdil úřad vlády. Setkání se uskuteční v úterý 18. listopadu v Bílém domě. Sobotka během čtyřdenní návštěvy Spojených států také odhalí bustu bývalého prezidenta Václava Havla v budově amerického Kongresu.

Premiér Sobotka se v USA setká s viceprezidentem Bidenem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

Biden tak bude nejvyšším představitelem Spojených států, se kterým se český ministerský předseda setká. Sobotka s Bidenem telefonicky hovořil letos v dubnu kvůli situaci na Ukrajině. Americký viceprezident tehdy ujistil premiéry Česka a Maďarska o americké podpoře v rámci dohod NATO o kolektivní obraně. Mluvili spolu také o protiruských sankcích.

Václav Havel se odhalením busty stane teprve čtvrtým Evropanem s touto poctou

Očekává se, že i nyní by spolu státníci mohli mluvit o postoji Česka k ukrajinské krizi či obraně lidských práv, kterou prosazoval především bývalý prezident Havel. Současná vláda bývá někdy kritizována za to, že před lidskoprávní tématikou upřednostňuje ekonomické zájmy.

Sobotka, kterého na cestě doprovodí rovněž šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nebo vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek, cestu do USA zahájí v pondělí 17. listopadu. Na úvod se zúčastní koncertu České filharmonie ve washingtonské Národní katedrále a sejde se s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Uvažovalo se i o schůzce s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Ten se však podle aktuálních informací koncertu pravděpodobně nezúčastní.

Václav Havel se odhalením busty stane teprve čtvrtým Evropanem po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájos Kossuth, kterému se dostane takovéto cti.

Od českých představitelů přitom řada pozorovatelů očekává, že dají jasně najevo, že hodnoty, které Havel celý život prosazoval, jsou jim stále blízké a že se k nim hlásí. Američany totiž v poslední době znejistěly některé komentáře českých představitelů, které zpochybňovaly Havlovo pojetí zahraniční politiky nebo lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…