Čunek na Frekvenci 1: Ištvan to přehnal. A jestli chcete vědět, jak vznikají koalice...

13.12.2014 18:10

Neříkám, že jsem svatý, ale úplatek bych nevzal, protože ten politika zavazuje sloužit tomu, kdo mu ho dal. To jsou slova senátora a starosty Vsetína Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který tím osvětlil svůj pohled na korupci. Prozradil také, jak zpravidla vypadají koaliční vyjednávání po volbách. Své řekl i ke kauze Nagyová - Nečasová.

Čunek na Frekvenci 1: Ištvan to přehnal. A jestli chcete vědět, jak vznikají koalice...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Hostem sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se po vleklých koaličních jednáních znovu stal starostou města Vsetína. "Voliči sice ukázali, koho chtějí, ale nemá nadpoloviční většinu, takže nabízej, a my ti kývneme, až ta nabídka bude dost zajímavá," popsal klasické vyjednávání host pořadu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

"Prásknul" na sebe také, že je v podstatě lenivý člověk, ale rozhodně nikdy nechtěl zklamat důvěru, kterou do něj voliči vkládají. Práce v politice ho prý velmi baví, bere to jako velkou výzvu a zároveň se snaží být v politické práci nezávislý, aby v budoucnu nebyl nikomu zavázán. "Já jsem velmi rád nezávislý. Já neříkám, že bych nevzal úplatek jen proto, že jsem poctivý, ale kdybych ho vzal, tak už bych byl někomu zavázán," shrnul svůj pohled Čunek.

Ištvan to dělá špatně, říká jasně Čunek

Ve vysílání se také vyjádřil ke kauze Nagyová, ve které podal žalobu. Nelíbí se mu prý počínání policie, která se k zatčené Nagyové chovala mírně až do chvíle, než se objevili novináři. Po jejich příchodu jí ale začali nasazovat pouta a "předváděli se". Pozastavil se také nad tím, jak se vleče kauza, která vedla k pádu vlády. Senátorovi se zdá, že policie a státní zástupci se snaží najít něco, čím by omluvili své počínání.

V obecné rovině poznamenal, že uznává nutnost použití odposlechů v různých kauzách. Jako nezbytný nástroj se odposlechy ukazují v boji s islámskými radikály. Na druhé straně ale musí být lidé s mocí nad odposlechy pod přísnou kontrolou, protože jde o skutečně silný nástroj.

V souvislosti s odposlechy navíc nevěří, že by je do médií pouštěli výlučně obhájci obviněných. Tím by totiž poškozovali nejen svého klienta, ale svou vlastní pověst. "Advokát by byl sám proti sobě, kdyby takový odposlech dal ven, protože by se pak připravil o možnost být úspěšný u soudu," podotkl Čunek. Spolupráci médií v kauze Nagyová potřebuje prý spíš policie a státní zástupci. "Ištvan to absolutně přehnal," uvedl jasně Čunek. Policie a státní zástupce tehdy pracovali s informacemi, které se posléze ukázaly jako nepravdivé. "Ištvan to dělá špatně," pronesl rezolutně na adresu státního zástupce.

Zkušenost s úniky informací prý má i z vlastní kauzy, kde se objevovaly úniky do médií bez toho, aby se na tom podílel on sám nebo jeho advokát.

Výbuch ve Vrběticích

V závěru pořadu se vyjádřil i k výbuchům ve Vrběticích. Je přesvědčen o tom, že tam něco mohlo bouchnout jen tak. "A přes to všechno, co se děje, tam zahynuli jen dva lidé. Je adventní čas - čas naděje - takže já pevně věřím tomu, že tam k žádné další krizi nedojde," uzavřel své vystoupení.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …