Další obviněný z kauzy Rath by mohl být propuštěn z vazby

05.09.2012 14:45

Předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš je dalším spoluobviněným poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který by mohl být propuštěn na svobodu. Rozhodl o tom dnes Okresní soud Praha-východ. Stejný verdikt vynesl soud již v úterý ohledně šéfa stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského s tím, že pominuly vazební důvody. Proti oběma rozsudkům však podal stížnost státní zástupce, a bude je proto ještě přezkoumávat odvolací senát.

Další obviněný z kauzy Rath by mohl být propuštěn z vazby
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Oba muži tak zůstanou ve vazbě minimálně do rozhodnutí Krajského soudu v Praze. "Soud neshledal jako důvodné obavy, že by obviněný dál pokračoval v trestné činnosti," řekl ČTK soudce Jiří Wažik, který má případ na starosti. Právě možnost opakovat korupční jednání je důvodem, proč chce Jireše ve vazební věznici ponechat státní zástupce. Žalobce ani soud se neobávají, že by mohl předseda představenstva Puro-Klimy uprchnout.

Pro Ratha kauce 14 milionů

Okresní soud bude dnes posuzovat také žádost o propuštění ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Příští týden pak rozhodne o bývalém poslanci Petru Kottovi a člence představenstva společnosti ML Compet Lucii Novanské.

Žádostí Ratha o propuštění na svobodu se okresní soud zabýval již ve druhé polovině srpna. Stanovil mu kauci 14 milionů korun, proti čemuž se ohradil politik i státní zástupce. Tyto stížnosti posuzuje v těchto dnech středočeský krajský soud.

SLEDUJEME téma: Rathovo zadržení

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice. Mandátový výbor v pondělí doporučil poslancům politika k dalšímu stíhání vydat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …