Odborníci sledují chování Davida Ratha: Tady se něco změnilo

04.09.2012 13:25

Starý Rath, opět klidný, výřečný, připravený, sebevědomý. Tak hodnotili překvapení poslanci svého kolegu Davida Ratha po jeho pondělním vystoupení na Mandátovém a imunitním výboru kvůli další žádosti o vydání. Přišel po více než třech měsících vazby, ale proti minulému jednání výboru, kdy strávil středočeský exhejtman ve vazbě jen pár dnů, už nepůsobil zlomeně a změnil i taktiku, na poslance nijak neútočil. Dokonce tentokrát požádal o své vydání, i když na své nevině stále trvá.

Odborníci sledují chování Davida Ratha: Tady se něco změnilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Odborníky však změna Rathova chování nijak nepřekvapila. „První dva až tři týdny ve vazbě jsou všichni v šoku, jejich chování je abnormální, neodpovídá normálnímu standardu. Čím déle je člověk ve vazbě, tím víc se adaptuje na novou situaci a jeho chování se přibližuje normálu,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz zkušenosti s přechodem obviněných do vazební věznice advokát Kolja Kubíček. S tím souhlasí i psychiatr Jan Cimický: „Takové chování odpovídá psychiatrickým poznatkům“.

Dolejš: Soudy mohou být zkresleny

Vzetí do vazby byl pro Davida Ratha určitě obrovský šok, míní i komunista Jiří Dolejš, jeden z členů Mandátového a imunitního výboru, který včera jednomyslně doporučil Rathovo vydání k dalšímu trestnímu stíhání. „Teď už je smířený s další životní situací a vnitřně se připravuje na soud,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dolejš. Podle jeho názoru Rath věří, že může účinně důvody stíhání rozporovat a že nezávislé soudy budou rozhodovat skutečně nezávisle. „Za normálních okolností by mu to mohlo vyjít, ale soudy mohou být zkresleny subjektivními rozhodnutími,“ obává se však komunistický poslanec.

Zdravý člověk vydrží všechno

Podle psychologa Viktora Bosáka psychicky zdravý člověk má takové psychické mechanismy, že se může adaptovat téměř na všechno. „Na počátku je šok, ale dokážu si představit, že dnes už je David Rath ve větší pohodě, že se s tou situací vyrovnal, možná už s právníky odhalili procesní chyby a ví, jak se povede jeho obhajoba,“ soudí. Podle něj je z psychického hlediska správné, že poslanec novou situaci akceptoval, protože může konstruktivně přemýšlet a bránit se.

„Na začátku je stres, kdy není člověk schopen racionálně věci řešit a jedná velmi emotivně,“ vysvětluje psychiatr Jan Cimický fungování lidské psychiky. Až když se věci vyjasní, je podle něj psychicky zdravý a inteligentní člověk s odstupem času schopen nové věci vnímat racionálně a je schopen je také začít řešit. „Asi něco takového nastalo i v případě pana Ratha, přizpůsobil se nové situaci a po poradě s právníky je připraven vybrat způsob obhajoby, který považuje za nejlepší,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý psychiatr.

Kdo je ve vazbě, ztratí důvěru v policii i justici

Podle advokáta Kolji Kubíčka hrají v chování vazebně stíhaných lidí roli i individuální rozdíly. „Záleží na tom, jestli lidé mají předcházející zkušenosti s vazbou. Pokud je jejich svoboda omezena na čtyři zdi  poprvé, jsou všichni psychicky narušeni. V každém případě zažijí šok, jejich chování je abnormální a ke svému běžnému chování se navrací velice pomalu,“ popisuje právník. Ale jejich chování, dokud omezení jejich svobody trvá, není prý nikdy úplně normální, i když to není třeba vidět na první pohled. „Kdo se dostane do vazby, vidí vězeňské podmínky a chování policie, ztratí naprosto důvěru v českou policii a v české soudnictví. „Snaží se bojovat, ale ví, že je ztracen, že to může dopadnout špatně. Jen blázen nebo snílek se domnívá, že to dopadne dobře,“ vyvrací Kolja Kubíček domněnky, že změna Rathova chování by mohla souviset s jeho vírou, že se dokáže účinně obhájit.

Rath se nevzdá bez boje, čeká nás dlouhý soudní proces

Ale člen Mandátového a imunitního výboru, předseda Věcí veřejných Radek John, je přesvědčen, že bývalý středočeský hejtman a poslanec se nevzdá bez boje. „Pan Rath se zatvrdil a rozhodl se vybojovat právní bitvu. Bude zpochybňovat všechny procedurální věci a postup policie. Bude se točit na procedurách, zcela pomíjí odposlechy,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Rath byl podle Johna při svém vystoupení na výboru v Poslanecké sněmovně odhodlaný, celý svůj projev formuloval jako svoji obhajobu. „Působilo to na mě jako první verze jeho řeči před soudem. Řekl, že bude bojovat a že to požene až do Štrasburku,“ dodal John s tím, že nás čeká dlouhý soudní proces, který zřejmě skončí až před štrasburským soudem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…