Další potvrzenou členkou Rusnokova kabinetu je Marie Benešová

26.06.2013 23:08

Premiér Jiří Rusnok je přesvědčen, že jeho vláda má naději ve sněmovně důvěru získat. V pořadu České televize Události, komentáře potvrdil, že Marie Benešová přijala nabídku stát se ministryní spravedlnosti v jeho kabinetu.

Další potvrzenou členkou Rusnokova kabinetu je Marie Benešová
Foto: archiv redakce
Popisek: Ekonom a exministr průmyslu a obchodu Špidlovy vlády Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok byl hostem v pořadu České televize Události komentáře. Hned v úvodu odpovídal na otázku, jak se cítí jako osoba podílející se na destrukci parlamentní demokracie. „Je to svérázná a účelová interpretace,“ řekl Jiří Rusnok.

Podle premiéra pouze v nestandardní situaci, jakou pád vlády určitě je, přijal od prezidenta úkol sestavit vládu, pokusit se pro ni získat důvěru v Poslanecké sněmovně a spravovat státní administrativu. Podle svých slov se právě tento úkol snaží naplnit. Předpokládá, že do čtrnácti dnů bude mít personální obsazení vlády a do třiceti dnů předstoupí před poslance.

K tvrzení koalice, že ve sněmovně existuje většina podporující pokračování současné koalice v čele s Miroslavou Němcovou, je skeptický. „ Podle mně  se to hmatatelněji projevilo už v rozhovorech s prezidentem. Sněmovna je nyní velmi fragmentovaná, ale je pravda, že ukázat to může hlasování,“ uvedl premiér.

Premiér Jiří Rusnok se podle svých slov bude maximálně snažit o získání důvěry pro svou vládu. „Jsem přesvědčen, že ve sněmovně můžeme být úspěšní. Zároveň si uvědomuji složitost situace i možnost, že důvěru nezískáme.“

„S prezidentem Zemanem jsme si nestanovili žádná kritéria, podle kterých bych měl postupovat při výběru ministrů, a to ani co se týče stranické příslušnosti. Prezidentem jsem byl ujištěn, že se jedná o moji odpovědnost a on že mé návrhy přijme.“ Premiér Rusnok dále uvedl, že si sám stanovil odborná kritéria, tedy, že jeho kandidáti by měli mít řídící zkušenost a rozumět resortu.

Případné členy vlády nekádruji

Premiér zcela odmítl názor, že vláda má být sestavena tak, aby v ní získávaly politické body osobnosti, které budou v příštích volbách lídry SPOZ. „V mé vládě není nikdo, kdo by byl členem SPOZ, ani neuvažuji o nikom, kdo by byl jejím členem. Musím však uznat, že nejsem u konce se sestavováním vlády,“ řekl Rusnok. Premiér také uvedl, že případné kandidáty nekádruje, zda jsou členy některé strany, nebo jaký k ní mají vztah.

K tvrzení, že vláda má být jakási propagace budoucích lídrů SPOZ, Rusnok uvedl, že je to pouze „logicky vypadající spekulace komentátorů“. Za sebe zcela vyloučil jakoukoli další spojitost se SPOZ.

Na dnešní vyjádření sociálních demokratů, že by žádný z nich neměl přijmout místo v jeho vládě, řekl, že to je vnitřní záležitost ČSSD. Potvrdil však, že oslovil Marii Benešovou, která by měla být šéfkou resortu spravedlnosti. V ČT Rusnok uvedl, že Benešová nabídku přijala. O dalších jménech však hovořit zatím nechtěl s tím, že vše je teprve v jednání.

Podle premiéra existuje řada agend, kterými se jeho vláda bude muset zabývat. Například i proto, aby nevznikly další škody. To měl na mysli sKarty. Zároveň potvrdil, že se jistě nevyhnou ani otázce dostavby Temelína. „Tomu se nemůžeme vyhnout, nějaké kroky musí běžet. Musím se s tím samozřejmě důkladně seznámit.“ Sám Rusnok zdůraznil, že pokud by jeho vláda nezískala důvěru, neměla by dělat v otázce Temelína nezvratná rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…