Daň z finančních transakcí nás může poškodit, myslí si Nečas

03.04.2013 18:28

Premiér Petr Nečas vyjadřuje obavu nad dopadem nové finanční daně, ke které přistoupily některé státy Evropské unie. Je možné, že daň oslabí konkurenceschopnost EU a neblahý vliv může mít i na Česko. Na tiskové konferenci po jednání vlády přišla řeč také na registr vozidel. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) upozornil, že žádná smlouva se státem nemusí trvat věčně.

Daň z finančních transakcí nás může poškodit, myslí si Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Česká republika má k tomuto návrhu skeptický postoj. Vzhledem k tomu, že není tato daň zavedena globálně, máme za to, že daň z finančních transakcí spíše poškodí konkurenceschopnost," uvedl Nečas.

Žádný smluvní vztah nemusí trvat věčně

Česko se postavilo proti tomuto návrhu a neúčastní se ho. Problém může nastat v případě, že spolu budou obchodovat dvě země, jedna z nich může být Česko, které do tohoto systému nebudou zapojeny, ale budou obchodovat např. s francouzskými akciemi. Francie je země, která k systému přistoupila. Pak by musel český správce daně odevzdat daň z této transakce právě do Francie. S tímto má předseda vlády problém.

Na tiskové konferenci vystoupil také ministr dopravy, který se vyjádřil např. k problémům s registrem vozidel. Upozornil na skutečnost, že si žádná z firem nesmí být příliš jistá tím, že jakákoli existující smlouva bude automaticky prodloužena. V případě registru se tak nestalo a bude připraveno řádné výběrové řízení na provozovatele nového. Na přechodnou dobu dvanácti měsíců bude systém spravovat firma vybraná v neveřejném řízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…