Dědictví po Drábkovi: Marksová se zpovídala před sněmovním výborem

19.09.2014 10:25

Ministryně práce a sociálních věcí včera ve sněmovně odpovídala členům sociálního výboru na otázky, jak bude řešit situaci, kdy sociální dávky vyplácí firma bez soutěže. Neblahé dědictví po ministrovi Jaromíru Drábkovi (TOP 09) a jeho náměstkovi Vladimíru Šiškovi totiž ani po půlročním působení Michaely Marksové (ČSSD) ve funkci není vyřešeno.

Dědictví po Drábkovi: Marksová se zpovídala před sněmovním výborem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně Michaela Marksová a Helena Válková

Celá situace vznikla právě za ministra Drábka. Spolu s náměstkem Šiškou se totiž pokusili složitý systém vyplácení dávek ze dne na den svěřit úplně jiné firmě, která nejenže nevyhrála žádné výběrové řízení, ale ani neměla lidi a kompetence agendu převzít. Chaos, který pak při vyplácení sociálních dávek nastal, Drábek dlouho popíral a deník připomíná, že pod tíhou důkazů přiznal „drobná pochybení“.

MF Dnes uvádí, že má k dispozici dokument, který současná ministryně Marksová předložila poslancům, z něhož vyplývá, že tato „drobná pochybení“ přišla stát na dvě miliardy.

Poslanci ale chtějí vědět, co bude dál. Nyní totiž dávky vyplácí původní firma OKsystem, která je vyplácela celých 18 let před nástupem Drábka na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Agendu převzala poté, co byl náměstek Vladimír Šiška vyšetřován a vzat do vazby.

Podle MF Dnes však ministryně ve výběru nové firmy nijak nepostoupila a poslance jen uklidňovala, že vyplácení dávek nehrozí žádný kolaps. „Výplata dávek rozhodně nezkolabuje,“ tvrdila. „Určitě chceme soutěž vypsat ještě letos,“ slibovala zároveň.

Nikdo neví, jestli to jde levněji

Deník poukazuje na to, že správa dávek stojí ročně 450 milionů, a i kdyby soutěž začala hned, dle odhadů se vše stabilizuje až na konci roku 2016. Do té doby bude systém draze zakonzervován bez jakékoli modernizace. Nikdo prý navíc netuší, zda by to šlo s jinou firmou levněji, nebo jestli by sám OKsystem nemohl tuto službu poskytovat za méně peněz. Žádná regulérní soutěž neproběhla.

Marksová poslancům nenabídla žádný krizový scénář pro případ selhání systému. „To by musela přijít nějaká přírodní katastrofa typu povodní, aby se systém složil. Máme uzavřené smlouvy s OKsystemem a jeho zájem je dávky vyplácet tak jako dosud,“ tvrdila ministryně poslancům. Nicméně varianta, že by OKsystem získal další prodloužení smlouvy bez soutěže, a to na dva roky, je velmi kritizovanou možností. Podle Transparency International jde o jednu z nejneprůhlednějších variant vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…