Deset miliard? Ne, jen miliardy, říká Kalouskův náměstek o daňových únicích

26.06.2012 23:02

Opakující se chyby a nedostatky v hospodaření Česka s evropskými penězi. To jsou závěry zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle ní stát chybuje jak při čerpání peněz z Unie, tak i u českých příspěvků do rozpočtu sedmadvacítky. Státní kase navíc podle NKÚ ročně unikne 10 miliard korun kvůli špatnému výběru a správě DPH. Ministerstvo financí kritiku odmítá jako účelovou.

Deset miliard? Ne, jen miliardy, říká Kalouskův náměstek o daňových únicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Podle viceprezidenta NKÚ Miloslava Kaly má český stát v hospodaření značné rezervy, které musí dořešit. To svým způsobem uznává i náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Ministerstvo financí, respektive daňová a celní správa jsou velmi rády, že máme partnery, kteří nás mohou v určitých ohledech korigovat,“ říká Minčič na adresu Národního kontrolního úřadu.

Ovšem slovo korekce je v tomto ohledu lehkým eufemizmem. V daňovém základu je podle závěrů NKÚ mezera asi 450 miliard korun oproti zboží, které prošlo rukama celníků. „Je třeba propojit ty agendy tak, aby došlo k předávání přesných informací, aby daňová správa mohla konat. V roce 2004 byl však naopak přijat zákon, který prodloužil zdaňovací období z jednoho na tři měsíce. Tím tento zákon naopak nahrál těm, co chtějí daně obcházet,“ upozorňuje Miloslav Kala na skutečnost, že mnohdy stát naopak jde proti doporučením kontrolního úřadu.

Za tím, že stát přijde ročně na daňových únicích v DPH o deset miliard korun si stojíme, tvrdí Kala z NKÚ

V pořadu Události, komentáře ovšem náměstek ministra financí závěry NKÚ relativizuje. „K těmhle číslům se lze stavět trochu rezervovaně. Úniky existují, ale těch 450 miliard jsme žádným způsobem nenapočítali. Nesrovnalost v řádu sta miliard jsme tam vůbec nenalezli. Je možné, že dochází k únikům v řádu miliard korun. Deset miliard je podle nás přehnané číslo,“ tvrdí Minčič.

K ostrému útoku jeho šéfa Miroslava Kalouska na NKÚ se však Minčič staví odmítavě. „Tak vyhroceně jako můj šéf to určitě nevidím,“ říká náměstek ministra financí diplomaticky.

Miloslav Kala ovšem na čísle 445 miliard v daňovém základu trvá. „To číslo máme verifikováno. Je to číslo, které indikuje, že tam existuje daňový problém. U úniků jsme došli velmi konzervativní metodikou k číslům deset miliard korun,“ stojí si za svým Kala.

Peníze potečou, věří Minčič v úspěšné jednání s Evropskou komisí

Stejně tak trvá i na tom, že ministerstvo financí špatně hospodaří s evropskými penězi. Podle NKÚ hrozí, že státu 22 miliard uteče. To jsou čísla, které přiznává i ministerstvo financí. „Nejvážnější problémy jsou v oblasti výběru projektů a jejich kontroly a také u tvorby programových dokumentů a naplňování toho, co po nás EU chce,“ upozorňuje Kala.

„Některé závěry a doporučení NKÚ byly implementovány do záměrů vlády. Věřím, že prostředky z EU potečou,“ odpovídá Ladislav Minčič. Podle něj záleží na tom, jak úspěšná budou jednání úředníků jeho ministerstva s úředníky Evropské komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…