Dienstbierova partnerka pracuje pro Haška

09.08.2012 9:06

"Nepotřebuje se nikde ukazovat," říká o své životní partnerce jeden z kandidátů na příštího prezidenta Jiří Dienstbier (ČSSD). Jaroslava Tomášová je přitom v politice jako doma. Začínala jako sekretářka Lékařského odborového klubu pod vedením Davida Ratha, nyní pracuje jako poslanecká asistentka Michala Haška.

Dienstbierova partnerka pracuje pro Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier žije se svou partnerkou dvacet let, společně vychovávají syna Jiřího, kterému letos bylo devatenáct. Ačkoli se mnoho Dienstbierových kolegů domnívá, že pár žije v oficiálním manželském svazku, nemají pravdu.

"Nikdy jsem ženatý nebyl. A ani to neplánuji," řekl Lidovým novinám Dienstbier. "Náš vztah je funkční, zjevně mnohem funkčnější než spousta manželství. My jsme nikdy razítko nepotřebovali a i bez papíru od úřadu žijeme společně jako normální rodina," upřesňuje nejmladší z kandidátů na prezidenta svůj postoj.

Plusové body mu to nepřinese

Pokud by porazil svoje konkurenty v boji o Hrad, byl by prvním nesezdaným prezidentem České republiky v historii. "Zatímco ještě před sto lety bylo nemyslitelné, aby představitel veřejného života žil se ženou, s níž by se neoženil a která by po jeho boku plnila veřejnou roli, dnes se situace vyvíjí jinak," řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Nicméně přestože jsou Češi v tomto ohledu liberální, podle sociologů Dienstbier za soužití "na psí knížku" větší přízeň voličů nezíská. "Já myslím, že by lidé i dnes byli rádi, kdyby existoval prezidentský pár, tak jako tomu bylo u Václava Havla a je i teď u Václava Klause," míní Jan Herzmann z agentury Factum Invenio.

V politice jako ryba ve vodě

Tomášová je v Poslanecké sněmovně dobře známá. Pracovala pod Davidem Rathem i u exposlance ČSSD Karla Šplíchala, nyní je asistentkou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Podle LN je to překvapivé, protože se Hašek s Dienstbierem nemají příliš  v lásce. "Myslím, že to oba berou jako čistě pracovní záležitost," řekl jeden z členů ČSSD.

Kromě toho svému partnerovi organizačně pomáhá s kampaní. Minulý týden ho doprovázela do Lán, kde oficiálně zahájil svou kampaň. Při jeho proslovu ale stála opodál. "Ona se jen netouží nikde ukazovat a prezentovat," vysvětlil prezidentský kandidát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…