Díky EU máme rok co rok hodně peněz navíc, upozorňuje státní tajemník pro Evropu

11.05.2014 20:41

Státní tajemník pro Evropu Tomáš Prouza si v rozhovoru pro server Echo24.cz postěžoval, že se v Česku debata o EU vede spíše v emocionální rovině než v rovině ekonomické. Dosud prý nikdo nespočítal, kolik nám deset let v Česku vyneslo. Za deset let to podle Prouzy bylo 3,1 bilionu korun. K tomuto číslu ale dospěl specifickou metodou, kterou možná nejen euroskeptici podrobí značné kritice.

Díky EU máme rok co rok hodně peněz navíc, upozorňuje státní tajemník pro Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Prouza prozradil, že po svém příchodu na Úřad vlády ve svém týmu nenašel jediného makroekonoma, přitom členství v EU přináší také hospodářské výhody prospívající ekonomice. Prouza jen kroutí hlavou nad tím, proč je dosud nikdo nevyčíslil. Oněmi výhodami jsou především posilování obchodu díky snižování obchodních bariér a peníze mířící do Česka z fondů soudržnosti. Kdybychom nebyli v EU, české firmy by nemohly z těchto výhod těžit.  

Jednou postavená továrna vydělává i v dalších letech

Peníze, které Česká republika každý rok získá navíc, podle Prouzy znamenají hospodářský přínos i v letech dalších. Proto je ve své studii rok co rok připočítává znovu, a také proto je konečný finanční přínos členství v EU pro Česko tak vysoký, 3,1 bilionu korun.

„Peníze, které přišly v konkrétním roce, v ekonomice dál žijou. Když vám to jeden rok přinese novou investici, nějakou novou továrnu, tak ta továrna potom funguje dál, tu po roce nikdo nezavřel. A ta továrna k českému HDP přispívá i další roky,“ popisuje základní myšlenku studie Prouza. „Teoretický přínos členství v EU jsou dvě procenta ročně, konzervativně jsme odhad snížili na 1,1 procenta. Chtěli jsme mít ten odhad pokud možno konzervativní," pokračuje.

V květnu bude zveřejněna tisková zpráva na toto téma a na konci května proběhne seminář, kde prý autoři použitou metodologii řádné osvětlí. Prouza trvá na tom, že nejde o žádný jejich výmysl. Podobné metody jsou podle něj vyvíjeny i pro Evropskou komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…