Disident Budaj míní, že bylo chybou se nevypořádat s komunisty

11.11.2014 11:23

Protikomunistické hnutí v Československu udělalo podle slovenského disidenta a organizátora mítinků v době sametové revoluce Jána Budaje chybu, když se důrazněji nevypořádalo s představiteli komunistické strany (KSČ). Budaj to řekl v rozhovoru s ČTK. Překvapením byl podle něj návrat představitelů bývalého režimu k ekonomické moci.

Disident Budaj míní, že bylo chybou se nevypořádat s komunisty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

„Bylo to především rozhodnutí české politické reprezentace, která vytvořila dohody s KSČ, aby dosáhla, že jejich předseda se stane prezidentem, a to volbou komunistických poslanců. Začala se uplatňovat jakási dohodnutá revoluce, kdy místo ukončení moci komunistické nomenklatury ta moc pokračovala," řekl Budaj ke zvolení někdejšího disidenta Václava Havla prezidentem a ke jmenování komunisty Mariána Čalfy premiérem ve vládě národního porozumění na konci roku 1989.

Transformace státu se do velké míry uskutečnila v duchu bývalého režimu

Součástí komunistické moci bylo podle něj i vedení nejvýznamnějších podniků. „Tím, kdo a jak organizoval transformaci země z plánovaného a státního vlastnictví na tržní vlastnictví, je poznamenán i náš dnešek. Hrozí, že demokracie se promění v oligarchickou demokracii," míní Budaj, který je v současnosti náměstkem bratislavského primátora.

Podle Budaje revoluční garnitura rychle ztratila moc a transformace státu se do velké míry uskutečnila v duchu bývalého režimu. „Neočekával jsem, že tak rychle ztratí idealisté z listopadu 1989 vliv a že zavládne jistý návrat komunistů a bývalých struktur k ekonomické moci. To je velká tragédie listopadu 1989," zdůraznil.

Budaj spolu s hercem Milanem Kňažkem organizovali během sametové revoluce protikomunistické mítinky na Slovensku. Jedním ze symbolů revoluce se na Slovensku stala i vlněná čepice, kterou Budaj nosil během demonstrací a která získala přezdívku „budajka". „Ještě ji mám. Když je zima, tak ji nosím," poznamenal.

Budaj odstoupil pro podezření, že spolupracoval s StB

Sám Budaj v roce 1990 odstoupil z volební kandidátky, když se objevily informace, že jeho jméno je evidováno v záznamech spolupracovníků komunistické tajné policie StB. „Za tento brutální zásah zodpovídá stát. Ti, kteří byli nevinní, tak byli poškozeni," řekl Budaj, který byl v letech 1998 až 2002 poslancem slovenského parlamentu. Během komunismu léta pracoval coby topič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…