Divoký politický zvrat v Rakousku. Svobodní mohou zamířit do vlády ještě letos

13.05.2017 7:53

Nejenom v České republice se vládní koalice otřásá v základech, ale také v sousedním Rakousku. Tento týden odstoupil šéf lidovců a vše nasvědčuje tomu, že Rakousko čekají předčasné volby.

Divoký politický zvrat v Rakousku. Svobodní mohou zamířit do vlády ještě letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední předvolební mítink kandidáta na spolkového prezidenta Rakouska Norberta Hofera. Rakousko navždy. I tak by se dal přeložit refrén volební hymny

Koalice socialistů a lidovců se začala otřásat v základech v průběhu migrační krize, kdy se postoje lidovců postupně posunuly spíš ke Svobodným. V loňském roce přišla pro koalici, která vládne od podzimu 2013, další těžká rána. Žádný z kandidátů obou tradičních stran nepostoupil do druhého kola. O možném konci vlády se již v kuloárech hovoří mnoho měsíců. Vše vyvrcholilo středečním odstoupením vicekancléře a šéfa lidovců Reinholda Mitterlehnera.

Hlavním adeptem na uvolněné místo šéfa lidovců je podle politologů ministr zahraničí Sebastian Kurz, který je i přes své mládí považován za zkušeného matadora. Ve své době se stal nejmladším šéfem rakouské diplomacie v historii a migrační krize jeho pozice ještě posílila. „Obávám se, že nové parlamentní volby nebudou populární ani v rámci naší strany. Osobně však toto řešení považuji za nejlepší řešení,“ uvedl dle deníku Kronen Zeitung Kurz.

Pokračování současné koalice za cenu minimálních ústupků obou stran by dle jeho názoru pro zemi nepřineslo žádnou skutečnou změnu. „Nové volby minimálně přinesou ukončení permanentní předvolební kampaně,“ řekl šéf diplomacie s tím, že pro uspořádání předčasných voleb se nevyjadřuje jménem strany, ale pouze sám za sebe. Zároveň Kurz nespecifikoval, jestli se hodlá ucházet o pozici předsedy lidovců.

O odstoupení vlády zatím nebylo rozhodnuto, ale předseda Svobodných Heinz-Christian Strache již dříve vyloučil, že by jeho strana byla ochotna podporovat menšinovou vládu socialistů. Pokud skutečně dojde k předčasným volbám, mohla by poprvé v poválečné historii země vzniknout koalice, kterou by netvořili socialisté a lidovci. Stále více nahlas se hovoří o tom, že lidovci by byli svého tradičního partnera ochotni „vyměnit“ právě za Svobodné.

Svobodným by se tak premiérově otevřela možnost dostat se do vlády. Už těsná porážka jejich prezidentského kandidáta naznačila, že jejich pozice na politické scéně posiluje. Dlouhé měsíce patří v průzkumech veřejného mínění Svobodným první místo a naopak vládní socialisté nebývale chřadnou. Voliči jsou z desítek let stejného složení koalice unaveni a v případě socialistů se to projevilo již ve spolkových volbách v roce 2015. Ve všech čtyřech zemích, kde se volby konaly, socialisté oslabili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…